Deltagarna fick ta del av Oliver Hobergs kunskaper och det är inte lite. Han är internationellt erkänd som underlagsexpert.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Workshop i underlag under GHS

2015-02-25

Deltagarna var närmare hundra till antalet och representerade klubbar, föreningar och anläggningar inom såväl ridklubb/ridskola som renodlade tävlingsarenor fanns på plats. Svenska Ridsportförbundet anordnade en workshop i ridbaneunderlag under Gothenburg Horse Show. Syftet var att bredda kunskapen om underlag till ridbanor och maneger, hur dessa tas om hand på bästa vis samt vad man kan förvänta sig av de olika materialvalen.

På framridningen samlades alla deltagare och gavs möjlighet att se hur man harvar på bästa sätt samt hur underlaget var preparaterat och sammansatt för att passa den typ av ridning som kommer att ske där. Efter en kortare uppvisning med traktor och harv av Karsten Koch var det dags att ta sig tillbaka till föreläsningssalen.

Professor i biomekanik, Lars Roepstorff, stod med mikrofonen i högsta hugg inne i föreläsningssalen Rinkside och svarade på frågor, förklarade begrepp och gick igenom deltagarnas egna grupparbeten från dagen innan där de hade samlat ihop sina frågor och funderingar till riktiga fall.

Inne i Rinkside fanns även alla olika typer av underlag uppradade vilket gav deltagarna möjligheten att fysiskt känna på de olika materialen och passa på att fråga underlagsexperten Lars Bergström om materialens egenskaper och användningsområden. På plats för att besvara materialfrågor fanns även seniora geologen Mattias Göransson från Sveriges Geologiska Institut.
Burkarmedmaterial

Att underlag är viktigt och att dess egenskaper förändras beroende på hur det sköts visste sannolikt majoriteten av deltagarna innan dessa två dagar under Scandinaviums tak. Kanske kände de allra flesta till vikten av att vattna rätt, att harva och att kratta rätt. Några kanske blev förvånade över hur pass vitt åtskilda de olika stenkrossens egenskaper faktiskt är. De allra flesta hade nog inte sett maskinen man testar underlagets egenskaper med. Den som ska simulera en hov i rörelse och hur nedsättningen påverkar underlaget, såväl i de översta skiktet som de undre och kanske framförallt hur hästen påverkas.

Cecilia Lönnell, Veterinär, doktor och ridsportjournalist som har forskat kring hållbarhet hos häst berättar om vikten av att ha rätt sorts material för olika användningsområden samt hur preparering och skötsel av ridbaneunderlagen ökar hållbarheten, prestandan och bevarar de egenskaper som efterfrågas.

För att få tips och ökad kännedom kring olika underlag, dess egenskaper och mycket annat, läs vår guide om ridbaneunderlag här

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Samarbetspartner

Annons