Helena Carlsson, ung ridsportare i Almedalen
FOTO: RF

Unga ridsportare lyfter stallet som ledarskola i Almedalen

2010-07-06

”Vem än jag pratar med här i Almedalen som är tjej eller kvinna och engagerad någonstans, oftast som chef eller på en hög samhällsposition, så visar det sig att hon har ridsportbakgrund. Och jag vet att detta inte är en slump. Ridsporten är verkligen framtidens ledarskola och det är sååå häftigt, jag får gåshud”.

Det säger Helena Carlsson, styrelseledamot i Svenska Ridsportförbundet och ordförande för ridsportens centrala ungdomssektion som är en av dem som för sportens talan Almedalen där ridsporten för andra året i rad tar plats under Idrottens dag, onsdagen den 7 juli, för att prata om hästkraft som växtkraft och stallbacken som jordnära ledarskola. Bland annat under ridsportens trädgårdsmingel mellan 12-13.

Hur hamnade egentligen hästarna i Almedalen, Helena Carlsson?
Ridsporten och hästen är en så stor del av samhället. Det är klart vi ska synas i Almedalen! Även fast antalet seminarier är rekordmånga, över 1 400 stycken så tycker jag inte att man ska underskatta Almedalen som mötesplats. För att använda ett slitet uttryck, alla är här. Det viktiga är inte alltid vad som sägs på seminarierna utan vad som sker emellan. Vilka kontakter man bygger upp och vilka frågor som diskuteras i det informella samtalet.

Vad kan politiker och andra lära av ridsporten?
Organisationen i sig där ungdomsdelaktigheten får stor plats och där tydligheten kring hur man som ung kan påverka finns. Sedan tycker jag det är viktigt att betona att ridsporten är så mycket mer än sporten. Det handlar ju självklart om den fysiska motionen och om tävling men också om demokrati, friskvård, samhällsansvar och så vidare.
 
Hur ser din strategi i Almedalen?
Vi har i år satsat mer på det informella samtalet. Förra året hade vi en tydlig fråga, friskvårdsfrågan och seminariet då var en succé. I år lyfter vi ridskolan som plantskola och det tror vi görs bäst genom ett lunchseminarium med lite snack och mycket nätverkande och minglande. Vi är många unga som verkligen brinner för att prata om frågorna.
Jag tänker diskutera och argumentera för vårt budskap tills de andra blir trötta på mig.
Sedan ska jag träffa alla ungdomspolitiska partier för Riksidrottsförbundets räkning och då tänker jag givetvis smyga in någon mening eller två om ridsporten. 
 
Vem hoppas du helst snubbla över i Almedalen och hur tar du vara mötet?
Jag skulle gärna vilja snubbla in i Anders Borg. Det finns många frågor att diskutera med honom just nu. Det är friskvårdsfrågan, moms- och hyresproblematiken och idrottens finasiering. Sedan är de oväntade mötena som är mest spännande i Almedalen.

I fjol var friskvården  ridsportens huvudfråga i Almedalen. Ridsporten är en av fyra idrotter som inte får betraktas som friskvård enligt nuvarande regelverk. En orättvisa ridsporten fortsätter att arbeta mot. 

 

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons