FOTO: Fredrik Svensson

Almedalen: Stallet lyft för unga ledare

2010-07-09

Ridskolan och stallet som ledarskola var temat när Svenska Ridsportförbundet och Centrala Ungdomssektionen bjöd in till lunchsnack under Idrottens Dag i Almedalen. Flera politiker passade på att prata häst i politikerparken.

Bland totalt 1396 programpunkter,  med hela Almedalensparken kokande av idrottsaktiviteter och alltmedan Gudrun Schyman dansade cha-cha utanför knuten, passade ett 70-tal personer på att prata häst i idrottens ”egen” trädgård under Idrottens dags soliga lunchtimme. Att mötas och få fler och framförallt politiker att upptäcka ridskolans potential, var tanken när Svenska Ridsportförbundet och Centrala ungdomssektionen (CUS) bjöd in till  lunchmingel under politikerveckan.

Helena Carlsson, CUS
CUS-arna Helena Carlsson (ordförande), Malin Björklund, Jennie Hagelin  och Klara Björklund fanns på plats för att berätta om ridskolans styrkor och stallet som ledarskola.
- Jag  har lärt mig att ta ansvar, demokrati och hur man påverkar, berättade Jennie Hagelin om sin uppväxt på ridskola utanför Stockholm
Helena Carlsson som även representerade RF:s ungdomsråd under politikerveckan hade med sig en färsk spaning.
- Vem än jag pratar med här i Almedalen som är tjej eller kvinna och engagerad någonstans, oftast som chef eller på en hög samhällsposition, så visar det sig att hon har ridsportbakgrund. Och jag vet att detta inte är en slump. Ridsporten är verkligen framtidens ledarskola och det är sååå häftigt.
Att hästkraft ofta finns med bakom framgångsrika kvinnor, är RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber, ett levande exempel på.
- Min tid i ridklubben slår all världens universitet och skolor, sade Karin Mattsson Weijber.

Karin Mattsson Weijber, RFs ordförande och Gunilla Wikman, Ridsportförbundets vice ordförande, har tagit "hästkraft" till hjälp i sitt ledarskap.

.Fotbollsprofil på ridsportmingel. Tommy Söderberg


Okänd profil 
 

"Manliga beslutsfattare och politiskt snömos"
Men trots att mycket hänt under senare år spelar inte ridsporten på samma planhalva som traditionellt manliga idrotter när det gäller kommuners fördelningar av pengar och nyinvesteringar i nya anläggningar, visar bland annat siffror från Sveriges kommuner och landsting.
- Som ordförande i en ridklubb i Kungälv har jag sett på nära håll hur illa behandlad ridsporten ofta blir. Många manliga beslutsfattare och politiskt snömos är ofta anledningen, sade Sven-Åke Berge, ordförande i Kungälvs RK.

Konstgärs mer poppis än ridskolor
Madeleine Sjöstedt (fp), idrottsborgarråd i Stockholm som satsat 600 Mkr på att rusta ridskolor  och vet att det inte är lika populärt att på att bygga stall som att lägga konstgräs, rekommenderade landets ridklubbar att uppvakta sina kommuner mer aggressivt för att få lite mer drag i ridsporten.

Stallkraft och viktiga sociala värden
Maud Rosengren (v) som arbetar inom socialtjänsten på Gotland, betonade ridsportens sociala värden och Eva Bergström, Arbetsförmedlingen, tipsade hästfolk att spetsa sina CV:n med stallkraft.
- Ta vara på erfarenheterna och säg inte bara att du jobbat i stall.
 Just nu pågår ett arbete inom CUS för att uppgradera det ideella ledarskapet och göra det enklare för unga ridsportare att verifiera sina kunskaper berättade Helena Carlsson.

En annan bild av ridskolan
Att livet på ridskolan är inte alltid är så solig, intygade en besökare som presenterade sig som Caroline.
- Jag minns ridskolan som en arena med mycket maktspel och tror inte det är en särskilt ovanlig bild.
För att arbeta för en tryggare stallmiljö har ridsporten bland annat inlett ett samarbete med Friends.

Politiker på hästryggen
Den hästintresserade och ridande biståndsministern Gunilla Carlsson (m) ägnade en förmiddag under Almedalsveckan åt ännu ett nedslag på partiets hästturné,  hos en lokal uppfödare. Idrottspolitikern Lars Wegendal (s) visade sig också ha ryttartalanger.
- På 1960-talet ville jag vara som bröderna Cartwright och uppleva frihetskänslan på hästryggen. Efter att ha trampat runt i flera veckor i manegen hos Ystads Ridklubb fick jag äntligen uppleva den friheten. Jag tror hästar och den känslan är något som präglar människor.

Lars Wegendal (s) gillar ridsport.

Runt ridsportknuten dansade Gudrun Schyman cha-cha.

Friskvårdsfrågan på tapeten
Lars Wegendal fanns med även förra året när ridsporten pratade friskvård i Almedalen och självklart var även den frågan uppe på dagordningen.
- Ni behöver inte övertyga oss som arbetar med idrott om att alla idrotter ska behandlas lika. Använd istället kraften mot de politiker som arbetar med skattelagstiftning,  men svårigheten är förstås att de vill göra så få förändringar i systemet som möjligt.

Malin Björklund, CUS

Kicki Ronnerberg-Bäckman är ridsportens politiska språkrör och ivrig friskvårdsförespråkare. Generalsekreterare Carina Sjöberg var också på plats för ridsporten i Almedalen.

Idrottens dag klassiker och succé
Idrottens dag arrangerades för sjätte året och engagerade tio specialförbund. Dagen började med ringmursvandring med Gång- och Vandrarförbundet och avslutades med fotbollsförbundet, storskärm och semifinal på stora torget. Där emellan hade Riksidrottsförbundet två seminarier; om integration och om framtidens föreningsskatter. I Almedalspaken pågick prova-på aktiviteter hela dagen, i himlen surrade Flygarförbundet, Folkpartiet vann innebandykampen. Och Tommy Söderberg som helst ville snacka häst –och travsport – fick sin spanska favoritseger i fotbollskampen.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons