Cecila Widegren och Gunilla Carlsson träffande bland annat Ella Beata Broberg och hästen Biztro på Ågesta Ridskola.

Ridsporten tar plats i valrörelsen

2010-06-23

Hästar, hovkratsar och mankammar tar plats i moderaternas valkampanj. Det berättade biståndsminister Gunilla Carlsson (m) och riksdagsledamoten Cecilia Widegren vid ett besök på Ågesta Ridskola den 22 juni. "Nu har vi stöd i hela partiet för hästfrågorna, säger Gunilla Carlsson.

Hästar och ridning har alltid varit ett kärt intresse hos både biståndsminister Gunilla Carlsson (M) och riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M). Nu har de fått partikamraterna att fatta galoppen och tar nu med hästar och ridsport på agendan när valkampanjen trappas upp.

Sommarläger betyder sommarflätor. Speciellt inför ministerbesök.


Utan hästen stannar Sverige är rubriken på partiets nya nio punkter långa hästmanifest som bland annat värnar om ridningens viktiga roll som handikappidrott, bättre djurskydd och en fortsättning på Idrottslyftet.
- Vi vill använda valrörelsen för att bilda opinion för ridsportens betydelse, säger Gunilla Carlsson som nu ska arbeta för att både syna  - och synas i -  ridsporten.
- Det handlar om att visa på den unika svenska bredden i sporten och ridskolans sociala potential, men också på orättvisorna som faktiskt finns mellan till exempel typiska flick- och pojkidrotter.

 Ågesta Ridskola och familjen von Krusenstierna tog emot riksdagsbesöket med biståndsminister Gunilla Carlsson, här med Jan i byggstöket.


Ridsporten är så viktig för människor i alla livets skeden, menar Gunilla Carlsson och berättade thur hästarna och ridningen till exempel var en stöttepelare i hennes liv när hon gick igenom en skilsmässa.
- Ridsporten passar kanske inte alla men ridsport ska finnas tillgänglig för alla!
Vid besöket på Ågesta hamnade riksdagsbesöket mitt i två sommarridläger varav ett för barn med funktionshinder.
- Det är det här som får mitt hjärta att klappa, sade Gunilla Carlsson.

Cecilia Widegren (M) laddar för valkampanj med hästkraft, mankam och krats.
Gunilla Carlsson passade på att testa Parma några varv i nya ponnyridhuset.

Kampanj med nätverk, hovkrats och mankam
Genom att bygga ”hästnätverk” i landets valkretsar kommer partiet att försöka sprida häst- och ridsportfrågorna lokalt och göra nedslag i ridsportsverige, på tävling och på ridskola. Snart ska också två nya hästiga kampanjprodukter att börja spridas på gator och torg: en hovkrats och ett mankam med ”blått partisigill”.

Ågesta först anhalt på partiresan
Först anhalten nya hästturnén blev ett uppskattat besök på Ågesta nya fina Ridskola i Farsta utanför Stockholm, som efter en lång och trägen byråkratisk kamp nyligen förvandlats från  i vissa delar ”fallfärdig”  till en unik ridskoleanläggning. Medan Stockholm storsatsat på att rusta flera av stadens ridskolor, föll Ågesta mellan kommunstolarna. Frågan var om det var Stockholm stad som ägt Ågesta gård sedan 1945 eller Huddinge Kommun som skulle stå för  ombyggnaden av ridskolan som levt 60 år utan genomgående renovering och var i akut behov av nya stallar.

Toppanläggning med specialare
Efter många politikeruppvaktningar och demonstrationer av ridskolans elever utanför stadshuset, fick Ågesta förra året äntligen klartecken att börja bygget av nytt stall med plats för ett 70-tal hästar samt et kompletterande ponnyrdihus och utebanor. Idag är det en handikappanpassad toppanläggning som står klar, med finesser samlade från hela världen.
- På mina resor runt i olika stallar har jag samlat på mig en massa bra lösningar idéer. Kanske har de inte byggts för sådan här verksamhet  tidigare, men att jag får möjlighet att använda dem här hemma på ridskolan är extra kul, säger Kristian som är hjärnan bakom det trivsamma stallet med mindre stallgångar som utgår från ett gemensamt ”stalltorg” där eleverna kan samlas, umgås eller putsa prylar i en specialinredd putshörna. Mjuka gummimattor på golvet dämpar ljudet, utgödsling i varje box och foderautomater förenklar och särskilt anpassad höjd för boxar och annat gör hästlivet roligare för små besökare. Värmeceller på taket tar hand om energi för att lysa upp stallet under ett år och bergvärme värmer upp och ger möjlighet till varma golv i nya stallet.

I över 40 år har Margareta och Jan von Krusenstierna drivit ridskola på Ågesta som idag är en riktigt familjeföretag tillsammans med sonen och landslagsryttaren Kristian, dottern Anna och VD (verkställande dräng) Jocke och deras tre barn. Ridskolan har cirka 900 ridande varje vecka, vilket gör cirka 48 000 uppsittningar per år!

Uppsuttna partiäventyr
Riksdagsbesöket fick också möjlighet att testa ridmusklerna på Ågesta tillsammans med hästarna Parma och Logan
- Ridsport behöver inte vara så dyr och kräver inte en massa utrustning. En hjälm och ett par bra skor är det som krävs, sade Gunilla Carlsson och svängde sig elegant upp i sadeln i stilig dräkt för några varv i nya ponnyridhuset tillsammans med partikollegan Cecilia Widegren, som bland annat för ridsportens talan i riksdagshuset tidigare i den seglivade friskvårdsfrågan.

Cecilia Widegren är uppvuxen som dressyrryttare har idag växlat över till western och rider så ofta hon hinner på sina två hästar mellan riksdagsuppdragen.
Gunilla Carlsson red flera år på Tyresö Ridskola. Numera är det dock glesare mellan ridpassen, men ibland kallas hon in av dottern Emmelie för att motionera maxade D-ponnyn Glenn, eller som oftast, vara tävlingschaufför och ”groom”.

 

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons