Karin Mattsson Weijber på väg till Bryssel.
FOTO: RF

Karin Mattsson Weijber diskuterar momsfrågan i Bryssel

2010-05-11

EU kommer att påverkar Svenskt föreningslivs framtid. Imorgon tisdag 11 maj åker Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber till EU-huvudstaden för att träffa kommissionären Cecilia Malmström och parlamentarikerna Cecilia Wikström och Olle Schmidt för att prata EU:s momsdirektiv som hotar föreningarna.

Om föreningarna tvingas att börja betala moms innebär det ökade kostnader och krångligare administration.
– Idrotten har 20 000 föreningar med över 3 miljoner medlemmar, och engagerar ännu fler. Vi ska göra allt för att hjälpa de svenska politikerna att driva på frågan i EU så att föreningarna även i framtiden kommer att vara momsbefriade. Den här processen kommer att vara lång och omfattande, det här är bara första steget, säger ordförande Karin Mattsson Weijber.

Idag behöver ideella föreningar inte redovisa moms. EU-kommissionen har inlett ett fördragsbrottsförfarande mot Sverige eftersom den anser att den svenska momslagen innehåller för generösa undantag för den ideella sektorn och strider mot EU:s momsdirektiv.

Den 31 mars skickade finansminister Anders Borg, kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth och integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni en uppmaning till Europeiska kommissionen om att reglerna i det gemensamma EU-direktivet om moms måste ses över, för att förbättra villkoren för den ideella sektorn.

Idrottsföreningar i hela landet har engagerat sig mot momsförslaget. Facebook-gruppen Rädda min idrott har idag över 9500 medlemmar.

Tisdagen den 11 maj träffar Karin Mattsson Weijber Sveriges EU- kommissionär Cecilia Malmström och parlamentarikerna Cecilia Wikström och Olle Schmidt.

 

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons