Hoppet lever hos Örebro FK , årets arrangör av lag-SM i fälttävlan.
FOTO: Nina Hjelmgren

Vallöften lyft för Örebro FK?

2010-09-10

En halv miljard till killarna. En spottstyver till tjejerna. I Örebro, liksom i många av landets kommuner, är orättvisorna stora när det gäller fördelningen av pengar mellan typiskt kvinnliga och manliga idrotter Men nu vågar fältrittklubben hoppas på en ny anläggning.

2012 ska den stå klar. En ny ridanläggning vid det naturskyddade landskapet runt Karlsunds herrgård. Det lovade kommunalrådet och kommunstryrelsens ordförande Staffan Werme (fp) i samband med lag-SM i fälttävlan hos klubben förra helgen. Ett nytt 30x80 ridhus och ett nytt stall hör till planen. Det pratas om ett mellansvenskt ridsportcenter i 20-40-miljonerklassen och ett rejält lyft för 60 ponnyer och hästar på ridskolan som idag har cirka 750 ridande i veckan. Ett sällsynt bygge i en stad där herrfotbollen är den sport som dominerar stort, och de typiskt manliga idrotterna kammar hem miljonerna.
- 25 miljoner är inte mycket när man jämför med den halva miljard som de traditionellt manliga idrotterna fått i bidrag från kommunen de senaste åren, säger Nina Hjelmgren, pressansvarig för lag SM i fälttävlan i Örebro och som nyligen färdigställt en förstudie om tjejers villkor inom idrotten, skriven på uppdrag av Kommuninvest, där det ännu en gång slås fast att tjejerna – och ridsporten – får en mindre del av kakan när bidragen ska fördelas mellan idrotter.
Ridsport är idag den tredje största idrotten bland tjejer.

Att flickor missgynnas av såväl det statliga bidragssystemet till idrotten som i kommunalt stöd,  är ingen nyhet och stärks i flera studier. I våras visade till exempel en undersökning i  Dagens Nyheter att den som ridsportar får en tredjedel mindre statliga bidragspengar än den väljer att spela ishockey. Statens stöd landar främst hos de stora lagidrotterna. Och där är det pojkarna som dominerar.
I Uppland, ett av Sveriges hästtätaste distrikt, tågade 300 ridsportungdomar
nyligen för jämlika villkor med andra sporter när det gäller anläggningsbidrag. I en hearing med kommunpolitikerna efteråt var tonerna positiva till tjejernas krav. Men i Uppsala liksom i Örebro är luftiga löften vanliga i valtider. Vad som slutligen infrias är en annan historia.

Men Örebro FK vågar hoppas. I helgen är det nationell dressyr med Grand Prix på programmet som gäller för klubben. Man längtar efter att arrangera SM i dressyr också. Men det nuvarande ridhuset är inte tillräckligt stort för det. Men om ett par år kanske en av landets största ridklubbar håller måttet för en stortävling – även inomhus.

 

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons