Ridsporten på plats i Almedalen

Ridsporten och valet - nu gäller det

2010-09-13

Söndag 19 september är det val och flera viktiga ridsportfrågor färgar valspurten.

Ridsporten finns på politikernas agenda och årets valupptakt luktar mer häst än på länge. Hos flera partier har hästarna och ridsportens betydelse lyfts i partiprogrammen, ridsporten har tagit plats i maktens korridorer och i de stora idrottsfrågorna som rör bland annat skatter, jämlikhet och det statliga stödet i framtiden, lovar politikerna bättring. På vår valsida kan du läsa mer om hur ridsporten tagit plats i samhällsdebatten inför valet.
Här lite om läget.
Mer om alla aktiviteter och heta frågor hittar du på vår VALSIDA,

Framtid för Idrottslyftet?
Både alliansen och oppositionen har lovat att 500 miljoner ska gå till svensk idrott under nästa mandatperiod. Alliansen kallar satsningen för ”Idrottslyftet” och de rödgröna för ”Handslaget”. Både alliansen och oppositionen vill fortsättningsvis att pengarna ska gå till barn- och ungdoms¬idrott, ökad jämställdhet, tillgänglighet för funktionshindrade och integration. Alliansen betonar vikten av en självständig idrottsrörelse och vill ersätta idrottens bidrag från Svenska Spel.

Sänkt stöd i kommunerna
I år sänker mer än var femte kommun sitt stöd till idrottsföreningarna visar Riksidrottsförbundets kommunundersökning för 2010. Resultaten visar också stora skillnader mellan olika kommuner, för det kontanta idrottsstödet är skillnaden  mer än 400 kronor per kommuninvånare.

Räddning för idrotten?
9 000 personer har anslutit sig till facebookgruppen Rädda min idrott, ett initiativ från Ridsportförbundets styrelseledamot Helena Carlsson för att stoppa nya skatteregler som riskerar att öka kostnaderna för idrottsföreningarna. Under våren deltog Ridsportförbundet tillsammans med fotbollen i ett samtal med finansminister Anders Borg om de föreslagna skatterna, bland annat ett förslag om moms på uthyrning av verksamhetslokaler, som till exempel ridanläggningar som hyrs ut till en förening.  Anders Borg kunde dock lugna föreningssverige med att säga att någon sådan skatteändring inte kommer att bli av. Men fighten om momsregler i Bryssel, där EU kräver att Sveriges föreningar börjar betala moms,  har bara börjat. meddelade Borg vid mötet. Läs vad den nya föreningsskatten innebär här:

Ridskolan spelar roll
Ridsporten börjar känna sig hemma i maktens korridorer. Förra året initierade ridsporten en hearing om friskvårdsfrågan i Riksdagen, där okunskapen visade sig vara stor. I år var ordförande Bo Helander och Kicki Ronnerberg-Bäckman ( chef Förbund och Samhälle) på nytt besök i riksdagshuset. Den här gången för att diskutera jämställdhet, integration och ungdomsverksamhet med riksdagskvinnan Helena Bouveng som ser flera möjligheter att utveckla samarbetet med ridsporten.

Ridsportens ungdomsverksamhet och ridskolans roll i samhället var också temat när Ridsportförbundet deltog i en  politikerutfrågning och spännande speed-dating som arrangerad av HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse i juni.  När ridsporten för andra gången travade in under politikerveckan i Almedalen var det ridskolan och stallet som ledarskola som återigen stod i fokus.

Friskvårdsfighten fortsätter
Att ridsporten liksom andra idrotter ska vara en avdragssill friskvårdsförmån, är de flesta politiker överens om, oavsett partifärg. Men vem som ska se till att ord blir handling är en annan femma. Just nu har frågan vandrat från finansminister Borgs bord till Skatteutskottet. Som i sin tur säger att det är Skatteverkets sak att reda ut....

Lars Wegendal (s) lovade vid ridsportens seminarium i Almedalen förra året, att åtgärda problemet så fort de kommer till regeringsställning… I år lovar centerpartiet att frågan ska lyftas  - igen. Moderata riksdagskvinnan Cecilia Widegren driver sedan flera år en aktiv kampanj för ridsportens sak. Och ridsporten släpper aldrig taget.

 

 

 

 

 

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons