Alliansens löften till ridsporten

2010-09-20

Ridsporten har tagit plats på politikernas agenda och årets val har luktat mer häst än på länge. Hos flera partier har hästarna och ridsportens betydelse lyfts i partiprogrammen och ridsporten har på allvar tagit sig in i maktens korridorer.

Med alliansen kvar vid makten säkras det för ridsporten så framgångsrika Idrottslyftets framtid. Svensk idrott kan därmed räkna med 500 miljoner kronor årligen i bidrag under de kommande fyra åren.

Den fortsatta satsningen på Idrottslyftet innebär att barn- och ungdomsverksamheten vid ridskolorna får chans att fortsätta utvecklas och ridskolan får en ekonomisk möjlighet att öppna dörrarna för fler. Det ekonomiska stödet läggs inom det ordinarie statsanslaget och ersätter idrottens bidrag från Svenska Spel. Syftet är att undvika ett beroende av upp- och nedgångar i Svenska Spels vinster, och därmed göra det lättare för idrotten att planera långsiktigt.

Ridsporten i Almedalen

Ridsporten på plats i Almedalen.


Alliansen löften:

  • De flesta partier är överrens om att ridsporten ska vara en avdragsgill friskvårdsförmån, men hittills har ingenting hänt. Nu lovar Centerpartiet att lyfta frågan. Även Cecilia Widegren, riksdagsledamot för moderaterna, driver sedan tidigare aktivt en kampanj för ridsportens sak.

  • Alliansen har lovat att svenska föreningar ska slippa betala den moms som EU kräver vid uthyrning av verksamhetslokaler. För ridsporten gäller det till exempel ridanläggningar som hyrs ut till föreningar. Men kampen om reglerna i Bryssel är långt ifrån över, varnade finansminister Anders Borg vid ett samtal med Ridsportförbundet.

  • Alliansen vill skapa möjligheter för fler att motionera och idrotta för att främja en god folkhälsa. Människor med funktionsnedsättning ska också ges bättre möjlighet att idrotta. Här ligger ridsporten långt fram med sin framgångsrika ungdomssatsning och utbredda verksamhet för ryttare med funktionshinder.

Läs mer om ridsporten och valet på vår VALSIDA


StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons