Helena Carlsson hälsar på Ridskolan Stockbys hästar.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Ridskolan Stockby satte hästdoft på politikerdagen

2010-06-03

Ridsporten och hästnäringen mötte riksdagspolitiker på onsdagen. För att sprida äkta hästdoft över evenemanget slöt två lektionsryttare- och hästar från Ridskolan Stockby på Lidingö strax utanför Stockholm, upp på Skeppsholmen: Camilla Eriksson/Oliver och Sabina Bonté/Brownie.

Politikermöte i raketfart
Ridsporten och hästnäringen mötte riksdagspolitiker på onsdagen och det blev ett mötte i raketfart. Politikerna var inbjudna till speed dating med representanter för hästnäringen och ridsportens Helena Carlsson och Kicki Ronnerberg Bäckman berättade om de värden ridskolan och ridsporten kan erbjuda.

Ridskolan var temat när Svenska Ridsportförbundets gick på speed-dating med politiker och varje beslutsfattare serverades en rik meny av ridskolans möjligheter.

Hos Ridskolan Stockby med 38 hästar och ponnyer rider ungefär 500-600 elever varje vecka och trycket är fortsatt stort.

 - Bland barn och unga är intresset störst men vi har även många äldre ridande och kurser för vuxna nybörjare som är populära, berättade Wilhelm Leissner, hemma på ridskolan och chaufför för dagen.


En ny spaning som Helena Carlsson delade med sig av under speed-datingen är att många ridskolor landet runt vittnar om att allt fler väljer att bara vara i stallet framför andra mer kostsamma aktiviteter i bistra ekonomiska tider.
Men i storstaden är det annorlunda tror Wilhelm.
- Det var länge sedan man red en timme och var i stallet fem.

Framtida hästkrafter arrangerades av HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse, och representanter för ridsport, trav, avel, spel, forskning och hästen i bruksarbete fanns på speed dating-stationerna.

HÄR kan du se webb-TV från dagen med Framtida hästkrafter


Speed dating hos ridsporten och travet

Cecilia Widegren och Bo Helander lyssnar om avel


Politikerna guidades till stationerna av bland andra Bo Helander och Gunilla Wikman från förbundsstyrelsen och generalsekreterare Carina Sjöberg. På varje speed dating-station fick politikerna på tio minuters snabb information.
Ridsporten bjöd på en meny med ridskolans och ridsportens möjligheter och erbjudanden.
Ridsporten är ju en mångfasetterad och innehållsrik värld och Helena Carlsson koncentrerade sig på tre områden i sin presentation av ridsporten unga sida; den öppna ridskolan som också fungerar som en fritidsgård, integration och ridskolan som en grogrund för framtidens ledare.


Självklart fanns hästar på plats.

Lukas, skogsarbetare på besök i Stockholm

Som ett exempel om vad ridskolan kan betyda berättade hon om den unga flickan med invandrarbakgrund som efter en tid meddelade sin lärare att hon tänkte sluta rida.
- Jag ska plugga, få ett bra jobb och tjäna pengar så jag kan köpa en egen häst och en egen gård. För jag har lärt mig att i det här landet kan ingen ta ifrån dig din mark och ditt hus, återberättade Helena.
Kicki Ronnerberg Bäckman gjorde politikerna uppmärksamma på friskvårdsfrågan där ridsporten fortfarande inte är en avdragsgill förmån, en fråga som återkom i eftermiddagens paneldebatt. Hon passade också på att bjuda in de politiker som vill och törs till ett besök på en ridskola och en ridlektion.
Speed datingen blev en uppskattad mötesform både av dem som bemannade stationerna och dem som kom för att lyssna.
- Korta fakta på kort tid, mycket att ta in men väldigt bra, sa till exempel Irene Oskarsson, kristdemokrat som också deltog i eftermiddagens panel.


Panelen med Ulf Hörngren, Gunilla Wikman, Wiwi-Anne Johansson, Roland Bäckman, Tina Ehn, Anders Åkesson, Anita Brodén, Irene Oskarsson och Cecilia Widegren och moderator Lennart Ekdal. Foto: Svenska Ridsportförbundet 

Det här vill vi besluta om ridsporten
I eftermiddagens paneldebatt deltog politiker från sju partier. Hästnäringen representerades av Gunilla Wikman, vice ordförande Svenska Ridsportförbundet, och Ulf Hörngren, Svensk Travsport. Moderator var Lennart Ekdal som mot slutet av debatten kom med följande erbjudande till politikerna;
- Jag ger dig makten att ta ett hästpolitiskt beslut. Vad skulle det då vara?

Roland Bäckman, (S): Jag skulle satsa på forskning och utbildning. Den borttagna skatten på handelsgödsel finansierade till viss del forskningen och jag skulle vilja se en förändring av anslagen till forskningen.
Wiwi-Anne Johansson, (V): Jag skulle se till att kommunerna behandlade ridsport som alla andra sporter när det gällde satsningar. Kanske svårt för mig som rikspolitiker men det är en viktig fråga.
Tina Ehn, (MP): Jag vill se en satsning på samhällsplaneringen så hästen kommer in som en naturlig del i samhället. Det ska vara enklare att ha häst.
Anders Åkesson, (C): Vi måste lösa spelfrågan, hur spelet ska se ut i framtiden.
Anita Brodén, (FP): Hästkraft och vad det står för, hästens betydelse för samhället, ska bli ett allmänt begrepp.
Irene Oskarsson, (KD): Spelfrågan måste lösas, det är en förutsättning för att fortsätta framåt med andra satsningar i hästnäringen.
Cecilia Widegren, (M): Vi måste få en modern spellagsstiftning.

Paneldebatten under eftermiddagen rörde sig bland annat kring fördomar kring sporten, urskydd, friskvårdsfrågan och spelutredningen med det framtida spelet.
Politikerpanelen var överens om att friskvårdsfrågan var en viktig fråga men grillades ganska hårt av Lennart Ekdal;
- Om det nu är en viktig fråga, varför händer det ingenting då? Vad gör ni för att frågan ska lösas?
- Det ska vara lika för alla och staten ska inte lägga sig i vad som anses vara bra motion, menade Anita Brodén, (FP).
Frågan om friskvård ligger för närvarande hos Skatteverket och Cecilia Widegren (M) lovade att dialogen med verket ska fortsätta.


Jordbruksminister Eskil Erlandsson på kuskbocken

Jordbruksminister på besök
Jordbruksminister Eskil Erlandsson inledde paneldebatten med ett anförande och svarade på frågor.
- Jag är glad, för att inte säga lycklig, över att få komma hit och vara tillsammans med er, sa en erkänt hästintresserade jordbruksministern.
Hästnäringen är en bransch med livskraft som omsätter stort kapital både i pengar och i engagemang och är en viktig faktor inte minst i framtiden för jordbruket och landsbygden. Här finns också mycket småföretagande.
- Det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att vara företagare. Vi ska ha en sund djurhållning, dels för djurens välbefinnande, men också för att det är roligare att sköta och ta hand om ett friskt djur, sa Eskil Erlandsson innan han for iväg på nästa åtagande.

 

 


 

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons