Postbas ser friskvårdspotential i ridsporten

2009-06-26

- Det är viktigt att hitta friskvårdsformer som passar alla människor. Ridning har en otrolig potential, både vad gäller fysisk och psykisk hälsa, och det är väldigt svårt att argumentera för varför ridning inte klassas som avdragsgill friskvård idag. Det säger Marie Hallander Larsson, styrelseledamot i Svenska Ridsportförbundet och prisad personaldirektör på Posten, Sveriges största arbetsgivare med 36 000 anställda som på bara några år förvandlats från att vara landets sjukaste företag i Europas sjukaste land, till att vara ett av de friskaste.

Framgångsformeln stavas förebyggande friskvård menar Marie Hallander Larsson.
- Satsa på att hålla människor friska istället för att bara ta hand om de sjuka. En sjuk människa kostar samhället långt mycket mer pengar.

Problemet många gånger är att de som bäst behöver friskvård är minst attraherade av att få den, eftersom det många gånger bara sträcker sig till ett gymkort  menar Marie.
- Här tror jag att lågintensiva sporter som till exempel ridning och golf skulle kunna attrahera många och göra stor nytta.

- Ridsport är hälsa för både kropp och själ och i en tid med dramatiskt ökande psykisk ohälsa, borde fler få möjlighet att upptäcka de många värden ridsporten rymmer.

- Att rida är en idrott, men själva ridningen är bara en del.  För mig som jobbar mycket är stallet betydelsefullt. Själva ridningen en bara en del. Man lyfter och grejar och är ute i friska luften och så träffar man människor… I stallet blir jag liksom en del av hästarnas liv.

Idag är ridsporten en av fyra idrotter (tillsammans med golf, segling och utförsåkning) som diskrimineras av staten genom att inte klassas som avdragsgill friskvård. Detta är en viktig framtidsfråga för Svenska Ridsportförbundet som tillsammans med Svenska Golfförbundet nu ökar tempot för förändring. Bland annat genom att delta i Idrottens dag i Almedalen den 1 juli med ett seminarium kring ”Sveriges sjukaste friskvårdsfråga”. Läs mer HÄR

- Vi vill inte att ridsporten ska särbehandlas på något sätt. Vi vill bara att den ska likställas andra idrotter. Det handlar om rättvisa, om att se nya möjligheter och om att skapa förutsättningar för människor att hålla ett helt arbetsliv, säger Marie Hallander Larsson.

Läs mer om Marie Hallander Larsson HÄR

 

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Samarbetspartner

Annons