Hästens utrustning


Du skall rengöra hästens utrustning varje dag efter användning. Det gör dessutom att du får en daglig kontroll att munderingen är hel.

Sadeln
Den ska vara väl anpassad till hästen. Om du rider i en dressyrsadel, med kort gjord och långa stroppar, är det säkrare att spänna sadelgjorden innan du sitter upp eller så ber du någon från marken att hjälpa dig. Det finns många olika typer av stigbyglar. Viktigast är dock att stigbyglarna ska ha rätt storlek. Det betyder att stigbygelplattans innermått ska vara cirka två centimeter större än skosulans bredaste del.

Vissa sadlar kan ligga bättre med hjälp av en förbygel. Den hindrar sadeln att glida bakåt vid hoppning eller dåligt sadelläge. Motsatt effekt har svanskappan som stoppar sadeln från att glida fram över manken, om man till exempel har en rund ponny med omarkerad manke. Ibland kan man förbättra sadelns läge och ryttarens sits med hjälp av en padd mellan vojlock och sadel.

Träns
Varje häst ska ha sitt eget väl tillpassade träns. Bettet måste passa hästens mun, det ska ligga stadigt men får inte vara så kort att bettringarna trycker mot hästens kind. Ett för långt bett glider fram och tillbaka och dessutom medför det en risk att hästen lägger tungan över bettet. Om hästen lär sig att lägga tungan över bettet kan den bli mycket svår att rida. Nosremmen måste tillpassas till rätt höjd, och spännas lagom hårt, för varje typ av nosgrimma.

Benskydd – lindor
Bandage eller strykkappor kan hästen ha på sina ben som skydd och stöd. Bandage består av en padd och en linda, eller enbart linda. Den ska alltid lindas bakåt på benets utsida. Likaså ska remmar på benskydd sitta på benets utsida och vara riktade bakåt, allt för säkerhetens skull.


Senast uppdaterad: 2009-02-20

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Samarbetspartner

Annons