Gymkhana

 

Gymkhana - action och spänning på ponny 

Fem ryttare radar upp sina ponnyer bredvid varandra på en startlinje. De väntar fokuserat på att domaren ska släppa startflaggan. Ponnyerna är heta, de vet precis vad som är på gång. Och när starten går exploderar de i väg ut på banan.

Publiken jublar och hejar på. Ryttarna fokuserar på sin uppgift. Med rutinerade viktjusteringar rider de rytmiskt slalom mellan stolpar som är uppställda med nio meters mellanrum. Ponnyerna har pigga öron, de njuter av att få springa snabbt och tempot är högt. Ekipagen vänder upp vid den nionde stolpen och beger sin lika rytmiskt och kvickt tillbaka för att växla med sina lagkamrater.

Sporten heter Gymkhana och är ofta spännande och fartfull. Men du kan också använda Gymkhanan som en rolig del i ridskoleträningen. Många gånger är det faktiskt så det börjar i ridskolan. När sedan ryttarna upptäcker hur roligt det är och att det går att tävla, är steget att starta ett lag inte stort.

I Gymkhanan är, precis som i övriga ridsporter, hanteringen av ponnyn mycket viktig. Ridningen ska genomföras smidigt och naturligt för ponnyn. Oftast ser man också hur påtagligt roligt ponnyn tycker att Gymkhana är. Det utvecklar både ponnyns och ryttarens flexibilitet, kondition och smidighet.

Du kan tävla även efter det att du fyllt 18 

Du kan tävla i lag om fem, par eller individuellt och det brukar vara sju till tio grenar i varje heat. Ryttaren ska med ponnyn klara olika typer svårigheter, t ex i kontrollerad fart hoppa av sin ponny, plocka upp ett redskap, hoppa upp på ponnyn igen och ge sig tillbaka för att växla med sin lagkompis. Lagen tävlar samtidigt mot varandra på parallella banor och det lag som kommer in först får högst poäng. Det är oftast väldigt spännande. Och du kan fortsätta att utvecklas även om du fyllt 18. I Gymkhana tränar och tävlar också killar och tjejer på lika villkor.

I Europa kallas sporten för Mounted Games och i England, Tyskland, Frankrike och Italien är sporten stor med hundratals lag. I Danmark, Norge och Sverige är sporten på frammarsch. Anledningen är att det är enkelt att starta lag, rida par eller individuellt. Och som sagt, det är väldigt roligt.

Om du och din ridklubb vill prova Gymkhana hjälper vi er gärna. Förutsatt att det är praktiskt genomförbart kan vi komma till er, alternativt kan ni komma till en ridbana hos oss. Vi har allt material som behövs. Är du intresserad av att starta ett lag erbjuder vi tränarutbildning och tips på hur du ordnar eget material.

Om du vill veta mer, har frågor eller vill ha hjälp med att komma i gång kan du enkelt få kontakt med oss på:

 

www.facebook.com/gymkhana.mountedgames.sweden


Senast uppdaterad: 2019-03-11
Skånska Mästerskapen 2019

Skånska Mästerskapen (DM)

Läs om våra DM-medaljörer

Sponsorer

Annons