Fälttävlan

Vad är fälttävlan?

Fälttävlan går ut på att rida dressyr, hoppning, terräng och sen slå ihop resultatet. I de lättare klasserna rids grenarna oftast på en och samma dag men ibland kan tävlingen ligga över två dagar. Lägsta klassen på lokal/regional tävling för ponny börjar på 60 cm och för ridhäst på 90 cm.
Före första start finns det lite man måste tänka på:
Man ska ha grönt kort och fälttävlanskort, plus ryttarlicens och ev hästlicens
Ev kval ska noteras i din ryttarbok
Man ska skaffa en nummerlappsväst och ett Medical card

Fälttävlanskort

Fälttävlanskort krävs för att få starta i fälttävlan och förenklad fälttävlan. Fälttävlanskortet tas under ledning av A, B eller C tränare. Tanken med fälttävlanskortet är att man ska få säkrare ridning och mer kunskap ute på våra tävlingsplatser. Ryttare som har kortet på ponny och går över till ridhäst måste ta om kortet.
Tränaren måste skriva i din ryttarbok att du klarat provet.
För ryttare som gått upp i klasserna och startar enstjärnig klass och uppåt höjs säkerheten ytterligare. Här måste man ha sin tränares signatur i ryttarboken där denne går i god för att man är mogen sin uppgift. Ryttaren ska ta hjälp av sin tränare i sina förberedelser inför tävling och på tävlingsplatsen.

Ryttarbok
Här ska du skriva i dina ev kval. Här ska även din tränare fylla i att du tagit fälttävlanskortet. Avfallningar, kvalificerande tävlingar mm ska också fyllas i.

Var kan jag träna?
De flesta klubbar som har fälttävlansbanor ordnar träningar för hemma tränare eller andra tränare. Vanligtvis tas en banhyra ut förutom träningskostnaden (som ska täcka slitage på bana och hinder). Vill du veta mer om vilka som är utbildade fälttävlanstränare kan du titta på ridsportförbundets hemsidan under tävling, tränare. Där kan du klicka dig vidare.
Alla A, B och C tränare är utbildade med specialinriktning på sin gren av svenska ridsportförbundet. Som utbildad tränare går man fortlöpande vidareutbildningar för att hålla sig aktuell vad som gäller träningar, säkerhet, regler mm
Mer info
Här hittar du mer info om fälttävlanskort, dressyrprogram, ryttarbok mm: http://www3.ridsport.se/Tavling/Falttavlan/

Rider man fälttävlan är det bra att ha tillgång till TR 1 - 4.

Hoppas att vi ses ute på tävlingarna! Har du frågor? tveka inte att ringa eller ta kontakt om vi är på samma tävling. Jag finns för att hjälpa fälttävlansryttarna i Västmanland.

Tina Svane

Grenledare Fälttävlan Västmanland


Senast uppdaterad: 2019-02-18

Tävling

Du vet väl att distriktet arrangerar intressanta kurser och utbildningar! Missa inte att anmäla dig!

Läs mer

Sponsorer

Annons