Dressyr

Vid en dressyrtävling visar häst och ryttare dressyrrörelser på en rektangulär bana efter fastställda dressyrprogram eller i fritt komponerade program med obligatoriska rörelser till musik, så kallad Kür. Momenten i dressyrprogrammen bedöms av en eller flera domare. I bedömningen lägger domarna stor vikt vid hästens utbildningsstatus i relation till programmens svårighetsgrad, att hästen arbetas på ett för hästen riktigt sätt, vid harmonin mellan ryttare och häst samt vid korrektheten i rörelsernas utförande.

Dressyrprogrammen från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special är dressyrens obligatoriska program. Finaler, både internationellt och nationellt, avgörs oftast i kür, det fria programmet till musik.

Domarna tittar på hästens framåtbjudning och lydnad, spänst, schvung och elasticitet i rörelserna och ryttarens inverkan, och sätter sedan poäng mellan 0 och 10. Vissa moment har koefficient. Om du rider fel väg blir det poängavdrag. 

I bedömningen kür komponerar ryttaren fritt sitt eget program och väljer musik. Mycket uppskattat av publiken som får se en helt ny uppvisning för varje ekipage. Vissa obligatoriska rörelser ska ingå, men här finns plats för fantasi och uppfinningsrikedom. Ofta ligger küruppvisningarna på en betydligt högre svårighetsgrad än de traditionella programmen.

Läs mer om dressyr på Svenska ridsportförbundets hemsida -->

Västmanlands grenledare i dressyr är: Maria Eriksson


Senast uppdaterad: 2018-08-10

Tävling

Du vet väl att distriktet arrangerar intressanta kurser och utbildningar! Missa inte att anmäla dig!

Läs mer

Sponsorer

Annons