En unik guide om Ridunderlag

Svenska Ridsportförbundet är stolt att presentera Ridunderlag – en guide. Ett världsunikt material som bygger på en lång svensk forskningstradition. Nu finns det det tillgängligt gratis som en blädderbar och miljövänlig pdf.

>> HÄR hittar du guiden

>> HÄR guiden i pdf format
(notera att vissa funktioner går förlorade i det här formatet)

Att ge kvalitatitvt stöd och rådgivning till medlemmar, baserad på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund, är en del av Svenska Ridsportförbundets strategi för hästhållning och anläggningar.

- I takt med att ridsporten växer och kraven på underlag höjs har suget efter kunskap om ridbanor ökat bland både föreningar, privatpersoner och tävlingsarrangörer,  säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och anläggningssektion, som står bakom produktionen.

Guiden har utarbetats av en referensgrupp med bland andra representanter från Svenska Ridsportförbundet, tävlingssporten, ridskoleverksamheten, professor Lars Roepstorff, veterinärer och forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt svenska och utländska experter med gedigen erfarenhet av att bygga ridbanor. Författare är Elin Hernlund och Cecilia Lönnell, som båda är veterinärer och doktorand respektive med.vet doktor i ett forskningsprojekt om underlag, träning och skador inom SLU.

Guiden vänder sig både till den som vill ha kortfattad kunskap i ämnet och till den som ska anlägga en ridbana. Den som vill gå på djupet kan enkelt klicka sig vidare till filmer och artiklar.

Men något universalrecept för ett bra ridunderlag finns inte att hitta i guiden.

- Forskningen på SLU visar att en ridbana kan byggas på olika sätt för att nå samma resultat och att det framförallt är underhållet som avgör vilka funktionella egenskaper det har, något
som också stöds av erfarenheterna inom referensgruppen, säger Markku Söderberg.

Guiden har redan innan den lanserats rönt internationell uppmärksamhet och görs nu i en engelsk version av det internationella ridsportförbundet FEI,  för lansering i samband med FEI Sports Forum i slutet av april 2014.

Guiden är ett levande dokument som kommer att uppdateras efter hand och i takt med nya  forskningsrön.


Senast uppdaterad: 2018-05-18

Sponsorer

Annons