Ridledarkursen

Vägen till ridläraryrket kan börja med Ridledarkursen.

Drömmer du om att arbeta med människor och hästar? Att utbilda sig till Ridledare är en väg till att kunna arbeta på en ridskola för att då leda elever i både teori- och enstaka ridlektioner. Att gå Ridledarkursen ger en bra grund för att senare söka vidare till Ridlärarutbildningen eller som förberedelse för ett framtida yrkesprov. 

Utbildningen är distriktsarrangerad och förlagd över 5 + 14 kursdagar vid två olika kurstillfällen med max 14 v mellan där del 2 är förlagd på sommaren.

Kraven för att få gå Ridledarutbildningen är att du under året fyller minst 18 år och har gått kursen Basutbildning för Ridsportens ledare. Kontakta ditt distrikt för infomation om Basutbildningen.

Innan kursens start ska du ha genomgått ett godkänt ridprov där hoppning ingår. Ridprovet är en bedömning av sökandes färdigheter till häst dvs sits, känsla och förmåga att ”ta tillvara” hästen. Hoppning ingår i ridprovet. 

Du ska vara medlem i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

Sökande från Ridskoleförening har förtur.

I Ridledarutbildningen ingår Dressyr, Hoppning, Instruktörskunskap med Ridlära, Instruktörstjänst samt Häst och Stallvård.

Tonvikten är lagd på instruktörstjänst/-kunskap dvs lektioner och lektionsföring, grundläggande pedagogik och lektionsplanering. Under kursen kommer du att rida flera pass per dag vilket innebär att du har stora möjlighet att förkovra din ridning i det system som du utbildas i.

Inför Ridledarutbildningen bör du vara i god kondition och igång med din ridning, både dressyr och hoppning. Du ska ha med häst till kursdel 2. På kursdel 1 rider du på häst som tillhandahålls av arrangören.

Den häst du tar med till kursen bör vara van att ridas i grupp och kunna vara med på dressyr, hoppning och uteritter. Under kursens gång byter eleverna hästar vid ett par tillfällen.

Idrottslyftet:
Föreningen har möjlighet att söka Idrottslyft för Ridledarkursen. Utbildningen beviljas i möjligaste mån med en schablon på max 8 000 kr för max två deltagare. 


Senast uppdaterad: 2019-03-05

Sponsorer

Annons