Vilka ekipage Gotland har i körning

2017-08-17

I sommar har de gotländska körekipagen tagit hem både SM, NM, och DM medaljer i alla olika valörer. Stort grattis från oss alla till er 

Mer om alla resultat kan man läsa under resp flik  NM och DM

SM kan du läsa om här nedanför och i denna pdf fil Guld & Silver till ön på de Svenska Mästerskapen i Sportkörning 2017!!

 

 


 

Första helgen i augusti var det dags för de Svenska Mästerskapen i Sportkörning. Det avgjordes i Sala på fastlandet och det var 4 ekipage från ön som deltog varav 3 av dem slutförde tävlingen. 

Bland Junior/Young Driver kuskarna hade vi revanschsugna Hanna Almgren som körde sin fina trotjänare Roxette detta SM.

 

Det var en stenhård kamp om silver och brons i totalen i denna klass. Hanna var trea efter dressyren, vann sedan maraton och var åter trea i precisionen vilket räckte till ett totalt SM-SILVER för henne!!! Det var sista året hon körde i denna klass så det var kul med ett silver som avslutning.

Även om ett guld förstås alltid är roligare men killen som vann har varit i toppform i år så det var svårslaget. 

I ponnyparklassen hade vi 2 ekipage från ön. Saknades gjorde förstås alla vår flerfaldiga SM-vinnare Ewa Kolmodin Weijmar som pga tidigare skada på ena pållen valde att inte åka detta år.

Men åkte gjorde iaf NM-silver medaljören Maria Johansson med sin trio Dinkel, Cimbus & Hajder. Även Marika Strömberg åkte för debut i SM i parsammanhang trots desarmerat team då dressyrkillen Helix från Puser 692 stod kvar skadad hemma i hagen. Pusers Mazarin fick nu axla det stora ansvaret att gå in i dressyren tillsammans med pappa Exact 630 som ersättare för Helix. 

 

Den här klassen visade sig bli oerhört tajt och avgjordes verkligen i sista sekund. Maria inledde med en strålande dressyr och blev tvåa i den grenen. Mazarin gjorde så gott han kunde men Marika hamnade sist i fältet iaf. Dock var det som sagt ett väldigt samlat fält. Det skiljde bara 5,84 straff mellan första och sista ekipage efter dressyren var körd. Det är inte ens 2 bollar i precisionen… 

 

Dag 2 var det dags för maraton. Både Maria och Marika hade sina ordinarie hästar förspända denna dag så det var bara att köra på. En maxad bana med 8 hinder och A-F i alla. Precis så svårt som det skall vara på ett SM. Återigen var det tajt men man ser hur snabbt det kan kastas om. Vinnaren från dressyren dagen innan fick ett stopp i sista hindret som kostade dyrbar tid. De andra i klassen kom alla in med ett spann på 6,56 straff mellan första å sista. Marika blev tvåa i dagens övningar och Maria trea.

Så inför den avgörande tredje dagens precision så lång nu Marika tvåa totalt 2,52 straff efter ledaren i klassen. Maria låg trea med endast 1,16 upp till Marika och 3,68 upp till ledaren. Som sagt så är det den sista dagen som avgör allt! 

 

Dag 3 var det då dags för precision. Varje dag inleds dock med veterinärbesiktning där dennes ord är lag. Det är dessa dagar det är bra att ha 3 pållar med sig när man kör par för annars är man ju ute ur leken.

Det fick Maria bli varse då veterinären hittade ett litet sår på Dinkel så det blev stopp för honom. Tur att Hajder var med så att hon kunde fullfölja! Inte optimalt med reservhäst in men bara att gilla läget.  Banan för dagen var riktigt klurig!! Men det var ju SM-finaldag också så det är väl som sig bör. Vi kunde dock konstatera att tidsfelen kommer att avgöra mkt denna dag. Alla startar i omvänd ordning sista dagen så Maria gick ut precis före Marika.

Tyvärr är det inte helt lätt med ett hästbyte i sista stund och det blev lite för många bollar på nästa bästa tiden för dagen, dock lite tidsfel även där (11,93). Marika körde ju ordinarie pållar även här så det var bara in och göra sitt bästa.

Ingen hade klarat tiden hittills. Bra flyt på rundan men trots det 4 bollar ner men med ett väldigt bra tempo som bara gav 0,13 i straff på tiden. Hon behöll sin andra plats med den rundan så nu hängde det på ledaren i klassen.

Han hade nu 5 bollar tillgodo för att behålla sitt guld när han körde in på banan! Varje boll är 3 straff. Det visade sig att 4 bollar rullade även för honom men han körde inte alls i samma tempo och drog därmed även på sig 14,91 straff i tid!

Därmed seger i precisionen för Marika och det totala SM-GULDET gick således till GOTLAND i form av SM-debutanten Marika Strömberg med sina killar Exact 630 och Pusers Mazarin!!! Maria Johansson kom till slut på en fjärdeplats totalt. Strålande bra jobbat av samtliga gotländska ekipage!!! 

 

SM Guld i Sala i ponnypar 2017 Marika med Exact & Mazarin

Silver J,YD på SM i Sala 2017 Hanna med Roxette

Marika precision SM i Sala

Marika maraton SM i Sala

4a på SM 2017 Maria med Cimbus, Dinkel och Hajder

Sponsorer

Annons