Medlemsprojektet-återrapporter 2018

Rapport från SORKs Medlemsprojekt-Foderföreläsning15/12

foderföreläsning

Lördagen den 15:e december samlades ett litet men naggande gott och taggat gäng vid Louise Croon i Burge Lummelunda för att ta del av och inspireras av Louises kunskaper om foder och utfodring. Det blev ett bra utbyte av kunskap med vetgiriga åhörare och så mycket frågor att allt inte hann gås igenom. Räkna därför med en uppföljning! Det blev även ett gott inmundigande av Brittas hemsgjorda äppleglögg till fikat. Ett givande evenemang som som sagt var så uppskattat att vi håller tummarna för en ny träff snart.  Stort tack till Louise för att du bjöd på dig själv och stort tack till alla som varit med och bidragit till alla våra aktiviteter i år. God Jul!

Stenkyrkaortens Ridklubb genom Britta o Elin

 

 


 

Rapport från SORKs Medlemsprojekt-tömkörning 18/11

tömkörning

Lördagen den 24:e november samlades ett gäng vetgiriga vid Sorby Gård i Stenkyrka för att ta del av Marie Ågrens och Jossan Johannessons kunskaper om tömkörning.

Marie och Jossan, samt deras elev Matilda, hade tagit med två av deras tävlingshästar som tömkördes samtidigt som vi fick höra hur de arbetade med sina hästar och vilka för och nackdelar de hade och hur hästarna kunde hjälpas av arbetet på töm. Olika rörelser och kopplingar av tömmarna demonstrerades och Marie tryckte noga på vikten av enkla lösningar och placering av kopplingar och förare för att få rätt inverkan.  Därefter fick man testa på att tömköra Maries tävlingshäst samt Britta Sorbys Esmeralda. 15 deltagare var med om detta mycket informativta evenemang, varav fyra som inte är medlemmar och vi håller tummarna för att dessa nu löser medlemskap. Vi hann även få i oss lite fika såklart och fick mycket positiv respons från deltagarna. Det här var riktigt uppskattat! Stort tack till alla som bidrog, speciellt till Marie och Jossan!

Stenkyrkaortens Ridklubb genom Elin Gustafsson

 


 

Rapport från HORKs medlemsprojekt färgföreläsning 17/11

färgprojekt

Fredagen den 17 november genomförde HORK sitt medlemsprojekt i form av ”färgföreläsning”. Annika Mellin och Frida Johansson från föreningen Gotlandsruss var och föreläste om hästens färger och hur de genetiskt kan och kommer att föras vidare i arv. Vi fick se exempel på svårigheter i att bedöma vilken färg hästen har och tips på hur man kan se skillnaden. Vi var ungefär 20 stycken som deltog och kvällen avslöts med glögg och pepparkakor.

 

 


 

Rapport från WRKs prova på WE 14/4

20180414_105914000_iOS

Prova på Working equitation Wisby Ridklubb 14 april-18

11 var anmälda till denna dag, det kom 9 ekipage

Vi delade upp dem i 2 grupper en timme var. Monica Andersson hade byggt en enkel teknikbana i stora ridhuset, med olika teknikmoment.

Alla var nöjda, ganska svårt men det var roligt och bra träning för både häst och ryttare var några av kommentarerna.

Vi tackar Monica för att hon ställde upp och höll i denna dag 😊

20180414_121452596_iOS

 


 

Rapport från WRKs US prova på dag 8/4

30516295_1689420604510294_7283565180196225024_n

Vi började dagen med att samla alla 16 barn och deras föräldrar i cafeterian och gå igenom dagen och vad vi hade tänkt att göra. Vi delade även in alla barn i tre olika grupper eftersom de var så många. Vi visade sedan hur man gör när man ryktar en häst och vad man använder till det.

Sedan fick grupp 1 gå ut i ridhuset och prova på hur det är att rida. De fick träna på att stanna, komma fram i skritt, svänga och alla som ville fick prova på att trava.

Grupp 2 fick gå in i stallet och borsta på sina hästar som de blivit tilldelade och kolla vad de kom ihåg av det vi igenom tillsammans om hur man ryktar.

Medans grupp 3 fick gå upp till “Gula huset” och fick leka lite olika lekar som till exempel hästskokastning.

Vi byttes sedan om i grupperna efter ca. 15-20 minuter så att alla fick prova på alla tre lika stationer.

Det mest uppskattade var såklart att rida!

Vi avslutade tillsammans i cafeterian med fika. Alla verkade väldigt nöjda!

page

 

 


 

Rapport från SORks medlemsprojekt 19/3

Medlemsprojektet NATUREN SOM RIDHUS del 2

NATUREN SOM RIDHUS; 19:e mars 2018 del 1

I samarbete med Gotlands Ridsportförbund och SISU arrangerade Stenkyrkaortens Ridklubb en föreläsning med Kamilla Olsson, som gav oss en teoretisk inblick i distansritt med fokus på en hållbar häst på Sorby Gård i Stenkyrka.

Vi var 11 deltagare som fick med oss hem att om vi ville ha uthålliga hästar med bra hållbarhet var det bara att kämpa på och inte backa för t.ex. tufft väder. Ridning minst en timme alternativt minst en mil per pass, men aldrig puls över 120 på hästen. Minst tre, men gärna 5-6 gånger per vecka står på schemat inför träningsritten den 22/4 (del 2 i naturen som ridhus). Vi pratade om vikten att verkligen lära känna sin häst och deltagare som saknade stetoskop uppmanades köpa. Vi ska känna, klämma och lyssna på våra hästar. Vi ska ha en tydlig plan och genomföra den. Varierad träning, utnyttja snön, rid i backar, rid i skogen, rid på asfalt, tömkör, hoppa och rid dressyr och underskatta inte nyttan av skritt. Intervaller läggs in längre fram, för att få upp snabbhet inför spurt, men vikten ligger nu vid uthållighet, hållbarhet och att hålla motivationen uppe på ffa ryttarna.

Vi i Stenkyrkaortens ridklubb var extra glada över att ha lyckats locka sju deltagare som inte är medlemmar i någon ridförening, alltså en klar majoritet bland deltagarna, så här har vi verkligen identifierat något att bygga vidare på inför kommande arrangemang.

Ett varmt tack till Kamilla och så hoppas vi att vi är många som ses för träningsritten den 22/4 (del 2). Man behöver inte ha varit med på teorin för att starta i träningsritten.

Välkomna den 22/4!

 Senast uppdaterad: 2019-01-30

Sponsorer

Annons