Elisabet tillsammans med två av deltagarna vid kvällens clinic, Nina Jansson och Anna Ahlgren
FOTO: Louise Tysklind

Dressyrinspiration med Elisabet Lundholm

2014-11-14

Länets ridlärare och tränare har under två dagar trimmats av dressyrgurun Elisabet Lundholm, tidigare förbundskapten i dressyr och numera en i ledarteamet kring vårt framgångsrika fälttävlanslandslag. 

Kursen arrangerades i samarbete med Stiernhööksgymnasiet i Rättvik och elever från gymnasiets Nationella Idrottsutbildning deltog som "träningsobjekt" båda dagarna. Innehållet under dagarna satte extra fokus på unga ryttare och unga hästar. Hur håller vi intresset uppe hos våra tonåriga ridelever? Hur har kraven på ridlärarna förändrats över en generation?
 
På kvällen bjöds även allmänheten in till en miniclinic på temat "Unga ryttare och Unga hästar".
Som första ekipage fick vi se Sofie Leandersson, 19 år,  på 6-åriga stoet Wise One. Sofies sto var inköpt av en hästhandlare och hon hade bara haft henne en månad. En mycket fin häst, uppfödd av Matti Markuksela i Sundborn, som var visad som treåring med 46 poäng på 3-årstest, men där det sedan är ett frågetecken vad hon varit med om. Trots sina 6 år hade stoet inte utvecklats vidare i utbildningsgången efter 3-års ålder. Det blev en tydlig illustration över vikten av att unga hästar utbildas i goda händer och med kompetent hjälp. Sofie, som fick beröm för sin mjuka och följsamma ridning, har en utmaning framför sig.
 
Därefter fick publiken se två hästar som genom kompetent och målinriktad utbildning getts de bästa förutsättningarna att utvecklas. Nina Jansson på 4-årige valacken Dancing Prince, importerad som föl från Tyskland, uppfödd och utbildad i Sverige och startad med placering i unghästkval för 4-åringar och Anna Ahlgren på 6-årige valacken Trebbiano som hunnit debutera i Medelsvår B, förra helgen med en seger på Högbo RK. Tillsammans illustrerade dessa ekipage såväl vilka mål unghästryttaren har att arbeta mot som skillnaderna i utveckling hos unga hästar vid olika ålder.
 
Fortbildningen hade 30 deltagare och drygt 100 intresserade åskådare deltog under kvällens clinic.

Louise Tysklind

Sponsorer

Annons