Hela gänget tillsammans med Jörgen Bond
FOTO: Totta Wikström

Ryttarutveckling nivå 2 Dalarna

Ryttarutveckling nivå 2 Dalarna 2018-2019

Välkommen bild

Projektet stöds av Leksands Knäckebröd och Folksam. (foto:Totta Wikström)

Ännu ett gäng ryttare har samlats i Dalarna för att ta del av Ryttarutveckling nivå 2 Dalarna, en del av utvecklingstrappan för unga tävlingsryttare.

Vi gjorde en uppstart strax innan jul där programmet presenterades och vi pratade bl a annat om de så viktiga "Ridsportens ledstjärnor" och hästens välfärd.

Söndagen den 10 februari samlades alla för en gemensam träningsdag i sin respektive gren. Nina Jansson tränar dressyrekipagen och Leif Hall hoppekipagen. Under dagen håller även de en gemsamt teoripass där ryttarnas mål för säsongen var temat.

Alla Leif Nina träning 1

Alla samlade under teoripasset för Leif och Nina. (foto: Emma-Lotta Baggens)

Föreläsning Nina Leif sal

Uppmärksamma åhörare. (foto: Emma-Lotta Baggens)

Dressyr Nina 1

Det går bra att samsas med båda grenarna i Stiernhööksgymnasiets körhall.
(foto: Emma-Lotta Baggens)

Leif Elin E

Leif ger tips till Elin Ericson. (foto: Emma-Lotta Baggens)

Dressyr Nina 2

Genomgång efter passet med Nina. (foto: Emma-Lotta Baggens)

Leif Första grupp

De minsta ponnyerna som hoppar. (foto: Emma-Lotta Baggens)

Leif Wilma Elinore

Ellinor Reijer och Vilma Willborg får tips av Leif. (Emma-Lotta Baggens)

Redan tisdagen den 12 februari träffades gruppen återigen. Denna gång under ledning av Jörgen Bond som även han pratade mål, men då mer inriktat på hur ryttarna ska tänka och jobba för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen.

Jörgen Bond 1

Jörgen Bond, alltid engagerad. (foto: Totta Wikström)

Ryttarutvecklingsgruppen har träffats ännu en gång, denna gång samlades alla den 27 mars för att höra om vikten att äta rätt för att kunna prestara på bästa sätt som ryttare och idrottare.

Marina Sjöberg, dietist och kostrådgivare från Karlstad som är knuten till Leksands Knäckebröd, har varit med och pratat om detta alltsedan starten av Utvecklingsteam Dalarna 2008.. Denna gång kompletterades hon av Jennie Erikjans som pratade om risken med att dricka energidrycker och hur det har påverkat hennes hälsa på ett mycket negativt sätt. Hon kan numer inte rida pga att risken för besvär med hjärtat som triggats igång av energidryckernas innehåll.

Marina och Jennie

Jennie Erikjans och Marina Sjöberg (foto: Totta Wikström)

Miniknäcke Marina

Leksands Minirut - alltid gott! (foto:Totta Wikström)

Åhörare kost

Deltagare och föräldrar under föreläsningen. (foto: Totta Wikström)

Fredagen den 26 april träffades alla återigen för att träna för Nina Jansson och Leif Hall i Rättvik. Dagen bjöd på strålande väder så hoppningen för Leif kunde hålla till ute och tränade lite extra på att rida bana inför den stundande utomhussäsongen. Nina tränade dressyrtjejerna som denna gång red enskilt 30 minuter och även där var det trimming inför kommande tävlingar då programridning stod på schemat.

Jacka bakifrån Vilma W

Vilma Westman redo inför dagens träningspass. (foto: Totta Wikström)

Teori Leif

Denna gång hade Leif och Nina teoripassen separata, ett pass för de ryttare som hoppar och ett för de som rider dressyr. (foto: Totta Wikström)

Nina genomgång

Viktigt med genomgång efter passet, återkoppling av Nina på den programridning som genomförts. (foto: Totta Wikström)

Leif genomgång 1

Även Leif stämmer av passet med varje ryttare. (foto: Totta Wikström)

Tisdagen den 14 maj träffade gruppen ännu en gång. Denna gång höll Anneli Strömsoe en mycket angelägen föreläsning om Första hjälpen och HLR. Anneli är utbildad anestesisköterska och forskar nu kring hjärtstopp. Kvällen var väl anpassad till gruppen och Anneli fokuserade på olika sjukdomstillstånd och situationer som det inte alls är osannolikt att man kan ställas inför i samband med ridning och tävling, eller i andra sammanhang. Det gavs handfasta instruktioner om hur man ska agera vid ex arm-benbrott, när en person drabbas av allergichock, eller en diabetiker får problem med blodsockret och när man ställs inför ett hjärtstopp.

Anneli grupp

Intresserade åhörare som även delade med sig av egna erfarenheter.
(foto: Totta WIkström)

Anneli 1

Anneli förklarade skillnaden mellan att hjälpa ett barn och en vuxen vid hjärtstopp.
(foto: Totta Wikström)

Anneli 2

Denna säsong av Ryttarutveckling nivå 2 Dalarna avslutades den 27 augusti tillsammans med ytterligare en träff med Jörgen Bond. En härligt motiverande kväll ute på Insjöns Ridklubbs veranda i vackert väder och marängsviss!

Jörgen Bond aug 2

Jörgen Bond i solen. (foto: Totta Wikström)

Jörgen Bond aug

Jörgen Bond aug 3

Ryttarutveckling nivå 2 Dalarna 2017-2018

Alla med jackor och Marina
Alla deltagare i Ryttarutveckling nivå 2 2017/18 tillsammans med Marina Sjöberg.
(foto: Totta Wikström)

Ytterligare en grupp unga ryttare har startat upp i årets Ryttarutveckling nivå 2 Dalarna. Alla träffades första gången den 12 december 2017 på Fornby Folkhögskola för att träffas första gången och för att prata om de viktiga Ridsportens ledstjärnor. Kick off 12 december

Under kvällen kunde vi även festa på Leksands Knäckepizza från Leksandsknäcke, som stött utvecklingsprojektet sedan starten 2008. FOLKSAM stödjer via Svenska Ridsportförbundet alla Ryttarutvecklingsprojekt. 

Vera Åkerblom Knäckepizza

Nästa tillfälle att träffas blir den 14 januari i Rättvik och då uppsutten träning för Nina Jansson i dressyr och Leif Hall i hoppning. Vid de uppsuttna träningarna samarbetar vi med Gävleborgs Ridsportförbund. Roligt då alla kan samsas i Stiernhööksgymnasiets körhall och sedan gemensamt ha ett teoripass i samband med lunchen.

Leif Nina
Nina Jansson och Leif Hall under den gemensamma teorin. (foto: Totta Wikström)

Nina lektion

Dressyrträning i ena hörnet...(foto:Totta Wikström)

Leif lektion

och hoppning i andra.. (foto: Totta Wikström)

Leksands schabrak

Leksands Knäckebröd finns alltid med på olika sätt. (foto: Totta Wikström)

Den 12 februari kommer sedan Marina Sjöberg, dietist och rådgivare åt bl a Leksands från Värmland för att prata om vikten av att äta rätt.

Marina Sjöberg

Marina Sjöberg pratar mat. (foto: Totta Wikström)

Publik Marina

Många på plats på Fornby för att lyssna på Marina. (foto: Totta Wikström)

Den 5 mars träffas vi återigen på Fornby Folkhögskola för att få mer kunskap om vad som är viktigt med hästen mat och rutinerna därikring. Anette Jonsson från KRAFFT kom och delade med sig av sin kunskap. Huvudbudskapet var att se till att hästen har vatten, ett bra grovfoder och gör sedan en analys för att se eventuellt behov att att fodra med kraftfoder.

foder 2
Anette Jonsson, KRAFFT, berättar om fodrets väg genom hästen och vattnets livsviktiga funktion för din häst. (foto. Totta Wikström)

Foder 1

Vecka 16 blev intensiv för deltagarna i Ryttarutveckling. Torsdagen samlades alla för en föreläsning med Jörgen Bond på Fornby Folkhögskola under temat "Välj framgång - tänkt dig bäst". En givande kväll där alla gavs möjlighet att jobba framåt. 

Under lördagen samlades sedan både dressyr och hoppryttarna för träning på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik för Nina Jansson respektive Leif Hall. Under den förlängda lunchen höll Nina och Leif i teoripass - "Ridlära, vikten av grundridning och genomtänkt utbildning av häst och ryttare"

leif nina träning 2

Träning i kombination med teoripass. (foto. Sofie Lindåker)

Jörgen Bond 1

Synbart enkla frågor att ställa sig, eller? Jörgen Bond visar på ett lättillgängligt sätt hur man kan tänka. (foto: Totta Wikström)

JB alla 2

Jörgen Bond 2

jörgen bond Cajsa Vera

Vera Åkerblom och Cajsa Troive Skoglund är två av deltagarna. (foto: Totta WIkström)

JB alla

Många föräldrar passar på att följa de avsuttna passen. (foto: Totta Wikström)

Utvecklingsteam Dalarna 2008-2015
Utvecklingsteamet har varit en möjlighet att utveckla våra unga ryttare på flera plan; Inte bara i färdigheten i tävling och träning, utan även att ge samhörighet över klubbgränserna och vid tävlingarna, att träffas, trivas, umgås och glädjas åt varandras framgångar, eller stötta när de tar emot... 

Nystart 2016-2017
Hösten 2016 kommer vi att göra en nystart av distriktets talangutvecklingsarbete och arbeta än mer efter den nyframtagna modellen "Ridsportens Utvecklingsmodell - från ryttarmärken till mästerskapsmedaljer".  Vi ser eventuella möjligheter till ett samarbete med fler distrikt.

Detta är något av det vi gjorde under "nystartsåret" med Ryttarutveckling nivå 2 Dalarna.

Alla Sofie Viksten
Föreläsningskväll med Sofie Viksten om hästens välfärd. (foto:Totta Wikström)

Marina föreläsning
Kostföreläsning med Marina Sjöberg - viktigt att äta som en idrottare! (foto: Totta Wikström)

Leif Gävle1
Hoppning med Leif Hall tillsammans med Gävleborgs Ryttarutveckling. (foto.Totta Wikström)

Nina Rättvik och Kriga
Ebba Kriga vid en av träningarna för Nina Jansson. (foto: Jennie Kriga)

Nino föreläsning
Föreläsning med veterinär Nino Gerbino. (foto: Totta Wikström)

Leif föräldrar
Intresserade föräldrar följer Leif Halls hoppträning. (foto: Totta Wikström)

 Är du intresserad av att vara med, eller har frågor, kontakta distriktskansliet på distrikt@dalarna.ridsport.se eller på telefon 0247-404 49. 

Använd gärna denna blankett för intresseanmälan (pdf)
Blankett för intresseanmälan (word) 

Ridsportens Utvecklingsmodell har tagits fram med stöd av FOLKSAM. 

Folksam logga

Länk att läsa mer om Ridsportens utvecklingsmodell

 

HISTORIK UTVECKLINGSTEAM DALARNA;

Utvecklingsteam Dalarna startade med ett treårsprojekt under åren 2008-2010 där Dalarnas Ridsportförbund satsade på ungdomarna i samarbete med AGRIA, Krafft och Leksands Bröd.

Under de tre första åren har projektet haft 100 st deltagarplatser. Vissa ekipage har deltagit flera år, varför antalet ekipage är något färre. Det är även en hel del "fotfolk", dvs föräldrar, övriga intresserade och reserver vid träningarna som tagit del av de aktivteter som genomförts. 

Leksandsbröd har genom åren fortsatt att varit med och stöttat teamet. Övriga samarbetspartners har varit/är Svenska Standardbolagen, Källvikens Gård och Lars Lindh, regionombud för AGRIA.

Deltagarna i Utvecklingsteamet är möjlighet att kostnadsfritt eller till subventionerat pris delta i föreläsningar eller andra aktiviteter som distriktet anordnar.
2013 kunde man exempelvis lyssna på Birthe Vogelius som pratade om hur viktigt det är att man som ryttare har en bra balans. 
Möjlighet fanns även att ta del av veterinär Nino Gerbinos kväll, - kallad Vardagsveterinären - där Nino pratade om vanliga anledningar till att man som hästägare kan få problem veterinärt , och vad man kan göra för att förebygga det.

2013 var också första året på Svenska Ridsportförbundets arbete med Talangutvecklingsplanen. Daniel Bergkvist och Fanny Gustaver var med vid Kickoffen och berättade om den.

Läs mer om talangutvecklingsplanen som Utvecklingsteam Dalarna är en del av här;

Talangutvecklingsplanen

De aktiviteter som utvecklingsteamen genomfört under 2008-2015 är;

Kick off bild

Kick off 2015 med Marina Sjöberg (foto: Totta Wikström)

Hoppträning för Lotta Sjöberg (alla åren)

Utvecklingsteam Lotta S
Lotta Sjöberg under tvådagars sommarträning på Gagnefs Ridklubb. (foto:Totta Wikström)

Dressyrträning för Lotta Pettersson, Leena Lundin, Nina Jansson. Vi har även haft Tinne Wilhelmson-Silfven på besök en gång.

DSC_0005
Ett dressyrgäng samlat med Nina Jansson för sommarträning på Gagnefs Ridklubb. (foto: Totta Wikström)

Fälttävlansträning för Magnus Gällerdal.

Magnus Gällerdal
Magnus Gällerdal instruerar från hästryggen. (foto:Totta Wikström)

Teambuildning/mental träning för Johan Fyrberg.

Utvecklingsteam Johan Fyrberg
Stort gäng samlat kring Johan Fyrberg på Fornby Folkhögskola. (foto: Totta Wikström)

Teambuilding/mental träning med Leni Tidblad.

Möjlighet att kostnadsfritt delta i föreläsningar för bl a Birthe Vogelius, veterinär Nino Gerbino mfl.

Foder och utfordringskunskap med Eva Johansson från KRAFFT.

Elsa Tidigs och Marina Sjöberg
Marina Sjöberg diskuterar mat med Elsa Tidigs, Leksands RK. (foto: Totta Wikström)

Kostlära och näringskunskap med Marina Sjöberg, konsult hos Leksandsbröd.

Gruppsamverkan/hur jobbar vi tillsammans och behandlar varandra? - Jennie Fillman

Programträning i dressyr för Birgitta Wallin.

Bangång och analys med Leif Hall och Lotta Sjöberg.

Bangång med Lotta S i Gävle
Några teammedlemmar samlade för bangång med Lotta Sjöberg.(foto:Totta Wikström)

Fysisk träning för ryttaren med Ulf Johansson och Janna Lofvars samt coreträning med Linda Engvall.

Träning JL 3
Fysträning med Janna Lofvars. (foto: Totta Wikström)

Hästkunskap/hantering med Jonas Johnson, RS Strömsholm.

Att sprida kunskap och utveckla en gemenskap är bästa sättet att föra sporten framåt!


Publicerad av: Totta Wikström  |  Senast uppdaterad: 2019-08-28
DN

Distriktsnytt

Prenumerera på Distriktsnytt i Dalarna!

Läs mer

Sponsorer

Annons