Ryttarutveckling i sina fina jackor från Leksandsbröd!
FOTO: Totta Wikström

Ryttarutveckling Dalarna lyssnar på Sofie Viksten om Hästvälfärd

2017-02-23

Sofie Viksten gästade Dalarna den 22 februari för att prata som sin forskning om hästens välfärd och vilka faktorer som är viktiga för att uppnå den. Deltagarna i Ryttarutveckling Dalarna var bjudna att lyssna om detta viktiga ämne.

Sofie tog upp flera faktorer som bidrar till att hästen ska må både fysiskt och psykiskt bra; Möjlighet att röra sig i stora hagar med hästkamrater under stor del av dygnet, eftertänksam placering av hästarna i stallet, vikten av att de får äta grovfoder i tillräcklig mängd, för mycket kraftfoder ger ofta besvär för hästen var några av det som togs upp. 

Ett aktuellt ämne som även diskuterades var vikten av att hästen rids på ett för den behagligt sätt och att den inte tvingas in i onaturliga situationer. Viktigt att vi alla reagerar då vi ser något som inte lever upp till det.

Kerstin Alva jackor
Kerstin Baggens och Älva Bäckman i sina fina jackor från Uhip som Leksandsbröd ser till att Ryttarutveckling Dalarna får! (foto: Totta Wikström)

Ryttarutveckling Dalarna träffades den 24 januari på Fornby Folkhögskola för att lyssna till Leksandsbröds kostexpert Marina Sjöberg från Karlstad. Marina är dietist och arbetar sedan många år även med Svenska Friidrottsförbundet.

Marina föreläsning
Leksandsbröds kostexpert Marina Sjöberg med många ur Ryttarutvecklingsteamet.
(foto:Totta Wikström)

Budskapet var vikten av en varierad kost som innehåller båda protein, fett och kolhydrater och att man äter regelbundet. Ridning och ridsport är en krävande idrott och det kräver ofta lite planering för att kunna äta på ett bra sätt.

Ryttarutveckling Dalarna har nu varit igång sedan senhösten och det har bl a varit uppsutten träning som görs i samarbete med Gävlenborgs Ridsportföbund.

Hoppryttarna tränar för Leif Hall och de träffades första gången i Gävle på Lerviks Ridcenter för att träna den 10 januari.

Leif Gävle 2

Genomgång med ryttarna för Leif. (foto:Totta Wikström)

Den 3 januari träffades dressyrryttarna i Rättvik för att träna för Nina Jansson. Både Nina och Leif höll ett teoripass där målbilder och planering var i fokus.

Nina Rättvik och Kriga
Nina instruerar Ebba Kriga. (foto. Jennie Kriga)

DN

Distriktsnytt

Prenumerera på Distriktsnytt i Dalarna!

Läs mer

Sponsorer

Annons