Agria Ridsportstipendium 2001

HOPPNING
Erika Lickhammer, 19 år, Flyinge, har varit elev hos Peter Eriksson, men är nu hoppstipendiat i Flyinges hingststall. Peter Eriksson är dock fortfarande ansvarig för hennes hopputbildning och han bedömer att Erika har stora förutsättningar att nå långt som tävlingsryttare. Bland lovorden från Peter nämner han särskilt hennes synnerligen bra tävlingsnerver.
Och inte är det nerverna som satt stopp för Erika på tävlingsbanorna. I ISL YR Grand Prix förra året var Erika 2, 2, 3 och hon var trea i Krafft Cup-finalen på Scandinavium, men sedan satte en senskada på Luigi stopp för det som kunde blivit en internationellt framgångsrik sommar. Nu är Luigi på gång igen och Erika hoppas kunna ta en plats i young- rider-landslaget.
Erika satsar allt på ridningen. Hon var framgångsrik på ponny och tog sedan klivet in i juniorlandslaget. 1999 var ett framgångsrikt år för Erika och Luigi med en individuell silvermedalj och ett lagguld på NM och flera internationella placeringar.

Caroline Persson, 22 år, Ängelholm, sattes i sadeln av sin ridintresserade mamma vid tre års ålder och där har hon blivit kvar sedan dess. Idrotten har gjort mig målmedveten, envis och koncentrerad, säger Caroline, egenskaper som behövs som tävlingsryttare och också i arbetslivet. Caroline jobbar som vaktkonstapel i  arresten i Helsingborg och all ledig tid ägnas åt hästar, träning och tävling.
Carolines mamma har förverkligat en dröm och skaffat en hästgård utanför Ängelholm.
Här finns bland de andra Carolines topphäst, Zarastro, en nioårig valack som lyft Caroline till de framgångar hon haft. Bland annat utsågs hon till rookie of the month av FEI för något år sedan. Förra året fick Caroline, som enda unga ryttare, ett wild card till Falsterbo och kvalade där till både Grand Prix och Derbyt.
Caroline har två SM-guld i dressyr på ponny, men sedan hon gick över till stor häst är det bara häst som gällt. Målet för denna talangfulla ryttare är att komma till OS 2004.

Linda Heed, 22 år, Trosa. Nu börjar allvaret, menar förstaårssenioren Linda, som ser fram emot att föröska klämma sig in bland de övriga seniorerna på prispallen. Målet är OS 2004, ett mål som funnits där sedan ponnytiden. Linda är ingen främling på Strömsholm, många är de gånger hon varit med och ridit för Trosa/Vagnhärads lag i ponnyerna elitserie, flera gånger med finalseger som resultat.
Nu när studierna till radiojournalist är över ska Linda satsa helhjärtat på träning och tävling igen. Förhoppningsvis ska stipendiet räcka till ett rejält träningsläger med någon toppryttare, Maria Gretzer eller Peter Eriksson.
Just nu finns bara tre hästar hemma i stallet hos Linda men det ska det bli ändring på nu. Linda letar ständigt fina unghästar att utbilda upp i klasserna.

Malin Parmler, 18 år, Kungsbacka, från hästfamiljen Parmler, har ridit hela sitt liv och tävlat hoppning i 10 år.
Malin har höga ambitioner vad gäller ridningen och hon vill verkligen utvecklas som tävlingsryttare. Men första ska hon avsluta den samhällsvetenskapliga linjen på gymnasiet i Kungsbacka.
Malin är regerande svenska mästare utomhus för juniorer. I den internationella arenan Scandinavium har hon haft fina framgångar, först på ponny i GP-Ponnyn där hon vann två å i rad, och senast förra året då hon red Krafft Cup-finalen.
Stipendiet avser Malin att använda till träning och tävling internationellt för att öka på sitt kunnande  och sin rutin.

Eleonor Lilja, 20 år, Ekerö, är uppvuxen i en familj med starkt ridintresse och har suttit i sadeln sedan 3-årsåldern.
Nu har hon nått young rider-nivå och finns med i landslaget. Kamraten heter Alabama, ett 13 år gammalt sto som funnits med på många resor och tävlingar, både hemma och internationellt. Nu siktar Eleonor på den yttersta eliten och en start i Grand Prix.
Som junior var Eleonor SM-tvåa och var med och red hem ett lagguld på NM i Finland. För Eleonor och Alabama blev det en individuell bronsmedalj. Hon vann också Agria Dressyr Cup för juniorer.
Som förstaårs-young rider förra året fanns Eleonor Lilja med i EM-laget.
All Eleonors lediga tid går åt till träning och tävling. I bakgrunden finns tränaren Louise Nathhorst som berömmer Eleonor för talang och träningsvilja. För att bättre förstå hästen och dess signaler utbildar sig Eleonor till hästmassör.

Karin Andersson, 20 år, Göteborg, började sin ryttarkarriär som 7-åring på en shetlandsponny och har sedan ridit vidare, via galoppträning och hoppning, till en plats i dressyrlandslaget. Hon har funnits med i landslagsammanhang sedan 1994, först på ponny och sedan som junior och nu young rider.
Egna hästen heter Escamillo, född 1989, och Karin har ridit hon sedan han var fyra och ung och grön. Förra året var ekipaget bästa svenskar på EM i England. Allt som allt har det blivit 13 mästerskapmedaljer, SM, NM och EM, för Karin Andersson sedan ponnytiden.
Karin tränar för Marie Torwald, som beskriver Karin som en duktig, ambitiös och målmedveten elev med verklig talang och ryttarkänsla.

Magnus Gällerdal, 22 år, Linköping. Målsättningen för Magnus är att vara med och slåss om medaljerna i OS i Aten 2004, men den talangfulle ryttaren var inte långt ifrån samma utmaning redan förra året.
Efter att ha tagit hem SM-guldet för unga ryttare, gav Magnus Paula Törnqvist en match om mästerskapstiteln även för seniorer. Det blev silver till slut för Magnus och Music Man, men bedriften imponerade så pass på landslagsledningen att Magnus fanns med i det fälttävlanslag som var påtänkt för OS i Sydney.
Hästintresset väcktes på Fillinge Gästgivaregård utanför Linköping där Magnus föräldrar driver hästuppfödning i liten skala. Magnus står för utbildningen av hästarna. Pappa Gällerdal är inbiten fälttävlansentusiast och har fått också sonen att fastna för  sporten.
Efter gymnasiet tillbringade Magnus ett år på Irland där han utvecklade sin ridning. Under samma år gick young rider-EM mycket påpassligt på Irland och Magnus var 6:a. Innan han ställde kosan hem till Sverige vann också ungdomsklassen på Punchestowns tvåstjärniga fälttävlan.
De främsta stjärnorna i stallet är egna uppfödningarna Keymaster och Music Man.

Cecilia Illertz
Cecilia tog emot sitt sti-
pendium på Duseborg.
Cecilia Illertz, 23 år, Linköping. Cecilias tävlingskarriär fick en flygande start. På en och samma säsong debuterade hon i medelsvår fälttävlan, blev uttagen till ponnylandslaget och red sitt första internationella mästerskap. Nu är närmaste målet att starta Badminton CCI**** nästa år.
Sin första ponny fick Cecilia dela med sin tvillingsyster Camilla. Nu är det Kalypso, en 14-årig valack, som är stjärnan i stallet som han delar med påläggskalven Samoor, en lovande femåring.
Kalypso är en fantastisk terränghäst men lite svagare i dressyren. Cecilia ska använda delar av sitt stipendium till att förbättra dressyren.
Förra året var Cecilia förstaårssenior, hon har ridit både i junior- och young rider-landslaget. I år är hon uttagen till seniorlandslaget. En tio månader lång vistelse hos fälttävlansryttaren Rodney Powell har varit både lärorik och givande.
Nästa år är som sagt Badminton och VM i Jerez de stora målen.


Senast uppdaterad: 2010-05-22

Samarbetspartner

Annons