Agria Ridsportstipendium 2000

HOPPNING
Angelie von Essen. Ambitiös, träningsvillig och målmedveten - det är tre egenskaper som tagit Angelie von Essen en bra bit på vägen till målet, en plats i hopplandslaget. Angelie är förstaårssenior och ser det här året lite som ett läroår. Hon bor i Flyinge och jobbar heltid hos Magdalena Lagerfelt. 
I jobbet ingår att åka till stora, internationella tävlingar, men också att följa hästarna från unga år och fram till svår klass. Det har gett Angelie en känsla för hur viktig den långsiktiga träningen är, unghästklasserna är bara ett delmål på vägen.
"Kometkarriär", "stor känsla - kan lika gärna tävla i dressyr", "naturbegåvning", "mycket talangfull" - lovorden kommer från Angelies tränare som ser en stor hopp för framtiden i Angelie.
Närmaste året vill Angelie satsa på mer träning. Drömmen är att kunna ta ett antal hästar med och träna för Henk Nooren eller Franke Sloothaak en period. Att kunna ta med hemmatränaren Ann-Catrin Carlsson på tävlingar utomlands är en annan önskan. Blir kontinuiteten och koncentrationen i träningen lidande på grund av att ryttaren måste splittra sig på många olika saker på grund av ekonomin, då blir även utvecklingen som ryttare lidande, tror Angelie.
Angelie von Essen tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor.

Henrik von Ankarcrona har bott och arbetat utomlands, först i Holland och sedan i Tyskland, de senaste åren. Sedan i mars är han anställd som beridare hos Paul Schockemöhle i Tyskland. 
Henrik har framtiden uppspaltad i delmål. På kort sikt är det en plats i landslaget på EM för unga ryttare, på längre sikt att etablera sig i eliten och på lång sikt är Henriks ambition att kunna kombinera ridningen med akademiska studier. Henrik har funnits med i landslaget sedan ponnytiden och var bäste svensk på EM för unga ryttare förra året. I fjol kom också första internationella GP-segern, i belgiska Lummen.
Henriks övergripande mål är att utveckla sin ridning och talang optimalt och om det räcker, etablera sig i den yttersta eliten. För att uppnå det tänker Henrik genom hårt arbete lära sig så mycket som möjligt om hästar, vara där det finns möjlighet att rida bra och olika hästar och vara där det finns duktiga tränare och ryttare.
Henrik von Ankarcrona tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor

Lina Sjögren har två SM-medaljer om halsen sedan juniortiden, ett guld och ett brons, och tar nu steget upp till ung ryttare. Sin ridning kombinerar Lina med studier på Handels- och Administrationsprogrammet på Hässleholms gymnasieskola. Ett program som kan passa Lina bra, hon är noga med att planera både träning och tävling för sig själv och inte minst sina hästar. Det stora målet i år Europamästerskapet för unga ryttare i hoppning. 
För att nå dit vill Lina kunna åka på veckoträningar för Maria Gretzer och lägga in några internationella tävlingar under sommaren.
Linas tränare Anders Normann tror att Lina med sitt lugna och målmedvetna sätt både i vardagen och på tävling kan bli ett föredöme för andra ryttare på väg upp.
Lina Sjögren tilldelas ett stipendium på 15 000 kronor.

Ann-Sofie Oscarsson-Munck. Trots dressyrtraditionen hemma är det hoppningen som ligger Ann-Sofie varmast om hjärtat. Och det är inte på någon tredjeplats på ett NM som Ann-Sofie har siktet, nej på prispallen i OS eller på VM är det hon ser sig i framtiden. Vägen dit har börjat med EM-finaler både som junior och ung ryttare, NM-guld i lag och internationell erfarenhet. 
Robocop, som varit Ann-Sofies följeslagare hittills, är skadad men i stallet finns två lovande efterträdare.
Med Riksidrottsgymnasiet bakom sig och postadress Strömsholm har Ann-Sofie haft tillgång till och tränat för hopplärarna på Strömsholm, och Pether Markne, Jens Fredricson och Sylve Söderstrand har alla stor tilltro till hennes framtida möjligheter. Ann-Sofie vill nu gå vidare och träna även för Nelson Pessoa och Henk Nooren.
Ann-Sofie Oscarsson tilldelas ett stipendium på 15 000 kronor.

DRESSYR
Jennie Larsson och Lemona är ett av Sveriges lovande unga dressyrekipage. Jennie, som nu är 19 år, fick sin första kontakt med hästar i treårsåldern och sedan dess har ingenting kunnat locka ut henne från stallet igen.
Sedan några år jobbar Jennie för sin tränare Tinne Vilhlemson samtidigt som hon nu börjat studera igen. 
Lemona är åtta år och Jennie har tränat och tävlat henne upp på till nuvarande nivå. Jennie och Lemona har varit med i landslaget sedan juniortiden och deltagit på NM och EM.
Ambitionen är att en gång nå upp till internationell toppnivå och OS och VM. Jennie tävlar som ung ryttare ytterligare två år och hoppas få ekonomiska möjligheter att tävla internationellt så hon kan fortsätta vara med i toppen. Sin seniortid vill hon inleda med träning och utbildning i Tyskland.
Jennie Larsson tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor.

FÄLTTÄVLAN
Sofia Andler. Från det breda ledet direkt under landslagsnivå kommer Sofia Andler och sticker upp som en gubbe i lådan så här i OS-tider. Hon vann säsongens första fälttävlan i Gärds med Amaretto, segrade även i Tiarps svåra klass och är nu redo att ta en match om en biljett till Sydney.  
Sofia var mycket framgångsrik på ponny och har ridit egna uppfödningen Amaretto i Breedersfinalerna med fjärdeplats som femåring och seger som sexåring som resultat.
Sofia Andler har ridit fälttävlan sedan 10-årsåldern, men har hela tiden legat steget bakom eliten. Redan förra året klarade hon det formella kravet för OS, nämligen ett bra resultat på en internationell trestjärning tävling. Med Amaretto tog hon en 13:e plats i den tyska stortävlingen Achselschwang.
- Amaretto har utvecklats mycket i vinter. Min dressyrtränare tycker att han är så lovande att vi borde byta gren och satsa bara på dressyr istället. Att göra en bra dressyr är viktigt idag, konkurrensen i fälttävlan är stenhård och skall du ta en bra placering så räcker det inte med en medelmåttig dressyr, sa Sofia efter segern i Tiarp.
Drömmen är att kunna göra en helhjärtad satsning, att kunna ta tjänsledigt under en period för att koncentrera sig på träning och tävling.
Sofia Andler tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor.

Jill Persson är vid 17 års ålder en av Sveriges mest lovande unga ryttare. Som junior har hon varit bästa svensk vid två på varandra följande EM, 1998 blev det en niondeplats i fjol i Frankrike en bronsmedalj i tuff konkurrens. Hon finns med i landslaget även i år.
Jills framgångar kom med Vicke som hon fick överta från pappa Christian Persson för fyra år sedan. Första tiden red hon ponny parallellt. I vintras tillbringade Jill tre månader på Nya Zeeland där hon skolred före detta unga galopphästar. En oerhört lärorik tid tycker Jill, som också här hemma träningsrider en galoppör för start senare i sommar.
Jills ambition är att utveckla sin egen ridning så hon klarar att rida en mängd olika hästar på alla nivåer. Långtidsplanen är att tillhöra landslaget för seniorer.
Jill Persson tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor.

KÖRNING
Axel Olin började med ponny, och kör sedan hösten 1999 hästen Jasper. Axel är femton år men har trots det stor erfarenhet och har satsat på körning i fyra år. I påskas startade Axel och Jasper sin första körtävling där alla tre momenten, dressyr, maraton och precision, ingår och de placerade sig på femteplats. 
Axel tränar för fyrspannskusken Fredrik Persson. Med rätt matchning och ett fortsatt brinnande intresse ser Fredrik en blivande landslagskollega i Axel Olin.
Axel har sina framtidsplaner klara. Han siktar på att först ta sig in i eliten med singel, sedan via par gå vidare till fyrspann. Sitt stipendium vill Axel använda till träning för erfarna kuskar i Sverige och kanske utomlands, til mental träning för sig och hästen, och till inköp av finvagn och sele.
Axel Olin tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor.


Senast uppdaterad: 2010-05-22

Samarbetspartner

Annons