Loading images...
 • 1912

  1912

  1912 bildades Svenska Ridsportens Centralförbund, SRC. Det var till en början en kommitté med uppdrag att se hur ridsportens tävlingar skulle ingå i de Olympiska spelens program 1912.

  Läs mer >>

 • 1920-30-tal

  1920-30-tal

  Under den här tiden var hästen det djur som hade högst status i jordbruket. Man har beräknat att det i Sverige år 1920 fanns över 700 000 hästar, det högsta antalet som uppmätts hittills.

 • 1942

  1942

  Svenska Lantliga Ryttarföreningars Centralförbund, SLRC, bildades ur en oro över att hästbeståndet skulle försvinna när armén skar ned på antalet hästar.

  Läs mer >>

 • 1948

  1948

  År 1948 bildades Ridfrämjandet för att främja folkhälsan och göra ridsporten till ”folksport”. Bland annat genom att låna ut arméns hästar (ackordshästar) till ridskolor och ge billiga lån till ridhusbyggnader.

  Läs mer >>

 • 1954

  1954

  Svenska Ponnyföreningen, SPF, bildades för att främja intresset för ponnysporten i Sverige. Fram till 1950-talet var ponnyer faktiskt ovanliga på såväl tävlingsbanor som ridskolor.

  Läs mer >>

 • 1956

  1956

  När hästarna inte släpptes in i Australien till OS i Melbourne gick frågan till Sverige och Stockholm om man kunde arrangera en Ryttarolympiad. Det blev ett framgångsrikt mästerskap med bland annat tre svenska guldmedaljer.

  Läs mer >>

 • 1960-70-tal

  1960-70-tal

  Under 1960-70 talet avhästades armén och 1968 var sista året för arméns ridskola på Strömsholm. På 70-talet började tjejerna allt mer att ta över på stallbacken. En tid då schaletten satt som gjuten under hjälmen.

 • 1990

  1990

  Första samlade Ryttar-VM:et genom tiderna avgörs i Stockholm. Aldrig förr hade ridsporten genomfört världsmästerskap i alla de sex VM-grenarna samtidigt. Det blev en hästfest vi sent ska glömma.

  Läs mer >>

 • 1993

  1993

  Dagens förbund, Svenska Ridsportförbundet, bildas genom en sammanslagning av Svenska Ridsportens Centralförbund, Svenska Lantliga Ryttarföreningars Centralförbund, Ridfrämjandet och Svenska Ponnyföreningen.

  Läs mer >>

 • 2012

  2012

  Under 2012 firar Svenska Ridsportförbundet att det är 100 år sedan Svenska Ridsportens Centralförbund bildades i samband med OS 1912. Jubileumsåret har redan startat.

  Häng med >>

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1956

På grund av karantänsregler släpptes hästarna inte in i Australien när det var dags för OS i Melbourne 1956. Istället fick Sverige och Stockholm stå värd för Ryttarolympiaden, som ryttardelen av OS kom att kallas.

OS på hemmaplan betydde framgångar för de svenska ryttarna och det blev tre guldmedaljer i dressyr och fälttävlan.

svenska laget 56 henri ct cyr
Det svenska dressyrlaget tog guld. Från vänster: Gösta Boltenstern jr på Krest, Henri St Cyr på Juli och Gehnäll Persson på Knaust.

I dressyren tog Henri St Cyr på Juli dubbla guld, individuellt och i lag. Han försvarade därmed sitt OS-guld från 1952 i Helsingfors. Övriga svenskar i laget var Gehnäll Persson på Knaust och Gösta Boltenstern jr på Krest.

Fälttävlan visar sig bli en mycket krävande tävling. Till terrängen samlas cirka 40'000 åskådare, trots regn och dåligt väder. Regnet gör underlaget halt och lerigt och av 55 startande ekipage fullföljer 41. Endast 12 ekipage går i mål utan fel på hinder.

Bäst lyckas svenske Petrus Kastenman på Illuster som trots två nedslag i den avslutande banhoppningen med god marginal tar guld framför Västtysklands August Lütke Westhues på Trux von Kamax.

kastenman-iluster5
Petrus Kastenman på Illuster vid prisutdelningen.

I hoppningen lyckas inte Sverige lika bra och bäste svensk, Anders Gernandt på Röhäll, slutar på 55 fel och en 32:a plats. Hans Günther Winkler från Tyskland tog dubbelt guld i hoppning efter två dramatiska ritter. Efter att i första omgången ha fått en muskelbristning i höften var det in i det sista ovisst om han ens skulle klara att rida i den andra omgången. Här berättar han själv om ritten och sin hjältemodiga häst, stoet Halla:

"Fastän jag vacklade i sadeln och sjönk ihop efter varje språng, fastän jag inte kunde ge henne några riktiga hjälper - jag drev henne blott framåt för att det hela skulle vara över så snabbt som möjligt - fastän allt måste tyckas henne nytt och skrämmande, galopperade min underbara häst lugnt över banan och hoppade varje hinder utan minsta osäkerhet.

Det var som om kaptenen på ett litet skepp gått över bord och navigationen övertagits av styrmannen ensam, som hundratals gånger hade skött rodret under sin chefs ledning.

Man har frågat mig efteråt, om jag stönade under ritten. Många åskådare sade sig ha hört det. Men det var tyvärr inte så. Sanningen är att jag flera gånger skrek högt, vilket publiken tog för eggande tillrop.

Ritten föreföll nästan oändlig. Då jag red genom målet, anade jag blott, att det hade gått ganska bra och att vår lagseger måste vara säkrad. Att jag med min Halla hade gjort den första felfria ritten och därmed också erövrat den individuella guldmedaljen, förstod jag först mycket senare."

Ur antologin Din vän hästen sammanställd av Åke Runnquist 1965

hans günther winkler - halla
Hans Günther Winkler på hjältemodiga Halla när det begav sig 1956.

Hans Günther Winkler är aktiv inom ridsporten än idag och äger bland annat hästen Alllerdings som svenske Henrik von Eckermann tävlar framgångsrikt med.

Läs mer om ridsporten och OS 1956 på FEI:s jubileumssida

Svenska Ridsportförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm
Tel 0220-456 00
Fax 0220-456 70
kansliet@ridsport.se
Logga in